Streha zidanice pod Vurberškim gradom je na novo prekrita, so sporočili z občinske uprave v Dupleku in dodali, da že pripravljajo projekt za sanacijo gradu.

V občini Duplek so v lanskem letu sanirali zidanico pod Vurberškim gradom. Z občinske uprave so nam sporočili, da je streha grajske zidanice na novo prekrita. ” Streho smo sanirali v dveh fazah in za to skupno namenili približno 80 tisoč evrov. Cilj izvedbe, to je zaščita pred propadanjem, smo dosegli.” Ob tem so uredili še odvodnjavanje in sanirali poškodovane oboke na objektu.

Zidanico bodo uporabljali kot protokolarni objekt

Na vprašanje, kakšne načrte imajo v zvezi z zidanico, na občini odgovarjajo: “Občina bi ta objekt v prihodnje uporabljala kot protokolarni objekt. V sodelovanju z zasebnimi partnerji pa je možno namembnost objekta še razširiti.

V sodelovanju z zasebnimi partnerji pa je možno namembnost objekta še razširiti.

V nadaljevanju pa bomo seveda budno spremljali možnosti za sofinanciranje.”

Načrtujejo tudi sanacijo Vurberškega gradu

Glede Vurberškega gradu v dupleški občinski upravi pravijo, da je v pripravi projekt njegove sanacije.

Načrtujemo sanacijo zidov in obnovo stolpa. Ocenjena vrednost projekta je cca. 150 do največ 200 tisoč evrov, pričakujemo, da bo naložbo sofinanciralo ministrstvo za kulturo.

“Načrtujemo sanacijo zidov in obnovo stolpa. Ocenjena vrednost projekta je cca. 150 do največ 200 tisoč evrov, pričakujemo, da bo naložbo sofinanciralo ministrstvo za kulturo.”