Slovenski gasilci tvorijo splošno reševalno službo, ki je z operativno pripravljenostjo sposobna 24 ur na dan ukrepati v primeru naravnih in drugih nesreč na območju celotne države.

FOTO: Gasilska brigada Maribor / Slika je simbolična

Poleg slovenskega državnega praznika ob dnevu Primoža Trubarja danes, 8. junija, obeležujemo tudi mednarodni dan gasilcev.

Okrepitve na vseh področjih delovanja

Slovenski gasilci tvorijo splošno reševalno službo, ki je z operativno pripravljenostjo sposobna 24 ur na dan ukrepati v primeru naravnih in drugih nesreč na območju celotne države. Kot je med drugim zapisano na spletni strani Gasilske zveze Slovenije, se je gasilska organizacija v zadnjih letih krepila na vseh področjih delovanja. Okrepila je preventivno dejavnost, organizirala društva Mladi gasilec v osnovnih šolah, razvijala kulturno-preventivno in propagandno dejavnost, krepila strokovno usposobljenost svojih članov, predvsem pa postala uspešna organizacija za gašenje in reševanje pri elementarnih nesrečah. In če je bilo v gasilskih društvih leta 1975 še samo 5.720 žensk, jih je bilo leta 1991 že 19.517, po doslej znanih podatkih pa ima gasilska organizacija v Sloveniji na celotno število članov največ članic in mladine v Evropi.

Primož Osojnik: »Za intervencije imamo na voljo 24 vozil«

V izmeni je 18 poklicnih gasilcev

Osrednja gasilska enota v Mariboru je Gasilska brigada Maribor s sedežem na Cesti proletarskih brigad. Tamkajšnji poveljnik Primož Osojnik je povedal, da je v brigadi skupaj z direktorjem in poveljnikom zaposlenih 72 gasilcev. »Imamo štiri izmene, v kateri je 18 gasilcev,« je dodal Osojnik in dodal, da imajo za intervencije na voljo 24 vozil. Mariborska enota, kot tudi Gasilska brigada Ljubljana, v Sloveniji edini spadajo v najvišjo VII. kategorijo gasilskih enot, kar med drugim pomeni, da njihov čas izvoza na intervencijo lahko traja največ 60 sekund. Svojo dejavnost opravljajo na območju osnovnega rajona, ki zajema Mestno občino Maribor, pogodbeno pa naloge zaščite in reševanja opravljamo tudi v 17 sosednjih občinah: Hoče-Slivnica, Duplek, Rače-Fram, Miklavž na Dravskem Polju, Starše, Benedikt, Cerkvenjak, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Pesnica, Ruše, Selnica ob Dravi, Šentilj, Sv. Ana, Sv. Trojica in Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Tudi velika telovadnica in sodoben fitnes

Sicer pa se je na sedežu mariborske gasilske enote konec leta 2010 pričela tudi popolna obnova gasilskega doma, v sklopu katere je bila načrtovana gradnja drugega nadstropja na obstoječ objekt. Gasilci so pridobili veliko telovadnico in sodoben fitnes za redno vzdrževanje telesne kondicije, ki je v službenem času obvezna za vse gasilce z izjemo dispečerja. Od leta 2008 do danes so zamenjali skorajda vsa vozila, kar po njihovem občutno pripomore h kvalitetnejšemu izvajanju operativnih nalog. Zaradi upokojitev so se tudi kadrovsko izredno okrepili z »mlado delovno silo in na novo zaposlili 35 mladih gasilcev, ki tudi nosijo največje breme na naših intervencijah.