V mestni upravi Mestne občine Maribor je bilo konec lanskega leta 298 zaposlenih.

(od leve) Samo Peter Medved, Saša Arsenovič, Mateja Cekić in Danijel Železnjak

Mestna občina Maribor je v kadrovskem načrtu za letošnje leto navedla, da bo 31. decembra v mestni upravi 316 uslužbencev, a je bilo dejansko število zaposlenih 298.

MOM: Predvideno povečanje števila zaposlenih

Kljub zaostanku za načrtom pa je župan Saša Arsenovič, poroča Večer, s tem postavil kadrovski rekord. V mandatu Borisa Soviča je bilo namreč najvišje število zaposlenih v mestni upravi ob koncu leta 248 (leta 2004), v času Franca Kanglerja 281 (leta 2011) in v mandatu Andreja Fištravca 283 (v letih 2013 in 2017).

Največ zaposlenih je v sekretariatu za splošne zadeve (75), sledijo urad za komunalo, promet in prostor (50), kabinet župana (32), urad za finance in proračun (27), medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor (24), urad za vzgojo in izobraževanje, zdravstveno, socialno varstvo in raziskovalno dejavnost (20), služba za razvojne projekte in investicije (20) …

Na mestni občini so jim pojasnili, da je bilo v predlogu kadrovskega načrta za leto 2019 predvideno povečanje števila zaposlenih iz razloga zaposlitve podžupanov, zaposlitev za določen čas na delovnih mestih, ki so vezana na osebno zaupanje funkcionarja (župana), nadomeščanj odhodov v letu 2018, okrepitve Službe za informatiko, zapolnitve nekaterih prostih vodstvenih delovnih mest, zaposlitve pripravnikov, dodatnih zaposlitev na področju urejanja prostora (zaradi dodatnih zakonskih nalog) ter dodatnih zaposlitev za določen čas za delo na projektih in že odprtih javnih natečajih iz leta 2018.

Osem zaposlitev na zaupanje

Saša Arsenovič, odkar je decembra 2018 zasedel županski stolček, je v svojem kabinetu zaposlil 16 ljudi, od tega osem na zaupanje, še navajajo. Nekateri od njih na občini niso več zaposleni (Matjaž Štandeker, Boris Železnik), zadnji pa sta zaposlitev v županovem kabinetu dobili nekdanja novinarka Večera Lidija Ferk in Sanja Hrgota, nekdanja voditeljica informativne oddaje na Planet TV. Za primerjavo, tako Večer, je prejšnji župan Andrej Fištravec  v svojem kabinetu v šestih letih zaposlil več kot 40 ljudi.