Hrustljavi kosmiči so priljubljen zajtrk, vendar žal kupljeni pogosto vsebujejo ogromno sladkorja in nezdravih dodatkov. Domača granola ima tako kar nekaj prednosti: točno vemo, kaj vsebuje, sami uravnavamo količino sladkorja, hitro je pripravljena in vsebuje točno tiste sestavine, ki jih imamo najraje.

Receptov za  hrustljave kosmiče ali granolo je ogromno, zato prilagamo dve preverjeni možnosti. V osnovi morajo biti hrustljavi, bolj ali manj sladki in z dodatki po naši izbiri. Oba recepta si lahko prilagodite po vašem okusu tako, da dodajate različne sestavine ali pa katere po želji izpustite. Odlični so tudi z ekspandiranimi žitaricami, vaš jutranji obrok pa lahko obogati tudi suho sanje. V mislih imejte zgolj to, da so obvezna sestavina kosmiči (lahko so pirini, rženi, ovseni,…) in nekaj, kar bo zagotovilo hrustljavost in rahlo karamelizacijo, sicer pa pustite domišljiji prosto pot.

Namesto medu ali sladila, ki običajno zagotavlja hrustljavost, lahko uporabite tudi čokolado. Čokoladne kosmiče pripravite tako, da v pečici ali na ponvi na kratko prepražite kosmiče in oreščke, potem pa na vrh naložite nekaj koščkov čokolade. Vrnete v pečico zgolj za minuto, toliko, da se čokolada stopi in premešate. Pustite, da se ohladi in strdi.

En bolj zdrav, drugi pa bolj hrustljav

ZA ZDRAVO GRANOLO Z JABOLKI IN OREHI POTREBUJEMO:

  • 210 g ovsenih kosmičev,
  • 1 pest suhih jabolk, narezanih na manjše koščke,
  • 1 pest orehov,
  • 2 žlici sezama,
  • 1 žlici lanenih semen,
  • 1 žlico medu,
  • 3 žlice olivnega olja,
  • Cimet
  • lupinica 1 bio pomaranče

POSTOPEK PRIPRAVE: Olivno olje in med dobro premešamo. Orehe z rokami rahlo zdrobimo in jih dodamo ovsenim kosmičem. Prilijemo mešanico medu in olja ter dobro premešamo. Na pekač, obložen s papirjem za peko, enakomerno razporedimo mešanico in pečemo v ogreti pečici na 120 °C 30 minut. Vzamemo iz pečice, dodamo semena, jabolka, cimet in naribano pomarančno lupinico. Premešamo in vrnemo v pečico za 10 minut. Pustimo, da se ohladi in shranimo v nepredušni posodi. Postrežemo jo lahko z mlekom, jogurtom, s sadno solato ali smutijem – možnosti je neskončno.

Namig: Suha jabolka lahko po želji zamenjate z drugim suhim sadjem, prav tako lahko orehe nadomestite z mandlji, lešniki ali indijskimi oreščki. Ljubitelji čokolade v ohlajeno granolo vmešajte koščke čokolade.

FOTO: Ana Lah

ZA SLADKE HRUSTLJAVE KOSMIČE PO RECEPTU CUPCAKE JEMME POTREBUJEMO:

  • 400 gramov ovsenih kosmičev
  • 100 gramov bučnih semen
  • 100 gramov sončničnih semen
  • 50 gramov sezama
  • 50 gramov kokosa
  • 100 gramov mandljev
  • 125 mililitrov sončničnega olja
  • 250 mililitrov medu
  • 50 gramov rjavega sladkorja
  • 125 mililitrov vode
  • 1/8 žličke cimeta
  • ½ žličke soli
  • ¼ žličke vaniljevega ekstrakta

Mandlje grobo sesekljamo. V večji posodi zmešamo kosmiče, semena, kokos in mandlje. V kozico vlijemo olje, med, sladkor, vodo in dodamo sol, cimet in vaniljev ekstrakt. Segrejemo do vretja in nato vse skupaj prilijemo suhim sestavinam. Dobro premešamo.

Na dva večja pekača damo papir za peko in mešanico enakomerno razporedimo. Eno uro pečemo v pečici, ogreti na 140 stopinj Celzija. Nato vzamemo iz pečice, malo premešamo, da dobimo manjše koščke in pečemo še eno uro na 120 stopinjah Celzija. Pustimo da se ohladi in shranimo v kozarcu.

Granola ni samo za zajtrk

FOTO: Ana Lah

Hrustljave kosmiče lahko seveda uživate zjutraj z jogurtom ali mlekom ter z dodatkom svežega sadja, lahko pa jih postrežete nekoliko drugače. Na spletnih omrežjih se pojavljajo smuti sklede, kjer granolo skupaj z drugimi dodatki posujejo preko jutranjega smutija. Obogatijo lahko okus sadnih mafinov, hrustljavih piškotov ali pa raznih sladic v kozarčku. Potresemo jih lahko tudi preko pečenega sadja ali pa sadne solate. Kako bi jih pa postregli vi?

 

Če vas zanima, kaj vse še lahko pripravite v domači kuhinji, si lahko preberete ostale članke:

KUHAMO DOMA: Kako pripravimo jogurt, skuto in rastlinski napitek

KUHAMO DOMA: Domači pekovski izdelki

KUHAMO DOMA: Priprava domačih testenin je preprostejša, kot si mislite

KUHAMO DOMA: Skrivnosti popolnih njokov

KUHAMO DOMA: Hrustljavi kosmiči z vašimi najljubšimi dodatki

KUHAMO DOMA: Stročnice naj postanejo vaše prijateljice

KUHAMO DOMA: Za dober kruh potrebujemo samo moko, vodo in sol