Verjetno redkim pade na pamet, da bi se doma lotili priprave mlečnih izdelkov, ampak ne boste verjeli, kako enostavno je. Z vami tokrat pripravljamo jogurt, skuto, sir za žar in rastlinske napitke.

Nekaj preprostih postopkov in jogurt je že na mizi

Za pripravo domačega jogurta potrebujemo samo 2 žlici navadnega jogurta in mleko. Verjetno se boste zdaj vprašali: »Zakaj rabim jogurt, če pa ga želim izdelati?«. Jogurt potrebuje živo kulutro, zato jo je potrebno dodati ali v obliki navadnega jogurta (najbolje bo, da si ga vedno nekaj prihranite) ali pa v obliki  kulture, ki jo lahko kupite v bolje založenih trgovinah ali pa v trgovini z zdravo hrano.

FOTO: Ana Lah

Potrebujemo:

2 žlici navadnega jogurta ali živo kulturo za izdelavo jogurta

500 mililitrov mleka (lahko uporabimo tudi mleko brez laktoze, sojino, kokosovo ali mleko iz oreščkov)

Mleko počasi segrevamo tik do vretja. Ko se pojavijo penice, ga odstavimo in pustimo, da se ohladi na telesno temperaturo. To preverimo tako, da v mleko potopimo prst. Če ne čutimo mleka okrog prsta, pomeni, da je doseglo isto temperaturo, kot je naša kri, kar je idealno za nadaljnji korak.

V mleko z metlico vmešamo jogurt ali kulturo. Vse skupaj vlijemo v kozarec za vlaganje, ki smo ga predhodno sterilizirali (To lahko storimo v pomivalnem stroju, ogreti pečici na 100 stopinjah Celzija ali pa v vreli vodi.) Zapremo s pokrovom.

V veliko posodo damo brisačo in za jogurt pripravimo neke vrste inkubator. Na sredino damo kozarec z mešanico in ga dobro zavijemo v brisačo. Vse skupaj nato postavimo na toplo mesto v kuhinji in pustimo 14 do 18 ur čisto pri miru.

Po 14 ali 18 urah ga vzamemo iz brisače in ga za 3 ure postavimo v hladilnik, da se zgosti. Po želji ga lahko sladimo z medom, dodamo kanček vanilije. Ljubitelji sadnih jogurtov ga lahko zmešate z marmelado.

Skuta, sir za žar ali pa kremni sir – vse iz samo dveh sestavin

Tudi za pripravo domače skute potrebujemo samo dve sestavini: polnomastno mleko in kislino po izbiri (limonin ali limetin sok ali vinski kis). Pomembno je, da uporabimo polnomastno mleko, saj več kot bo maščobe, večjo količino skute bomo dobili.

Liter mleka segrevamo do vretja. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo. Nato dodamo najprej eno žlico kisline po izbiri in med tem ves čas mešamo z leseno kuhalnico. Po kakšni minuti mešanja dodamo drugo žlico in ponovno mešamo. Nato dodamo tretjo. Vidmi lahko, da se mleko ločilo na grudice in sirotko.

Odstavimo iz ognja in precedimo s pomočjo večjega cedila in kuhinjske krpe ali krpe za izdelavo sira, ki jo postavimo preko. Spodaj damo večjo posodo, ki bo ulovila sirotko. Tekočino, ki bo ostala od izdelave skute, sirotoko, lahko uporabite pri marinadi mesa, peki kruha ali kuhanju omak. Ker je sicer zelo zdrava, bi jo bilo velika škoda kar zavreči.

Skuto pustimo petnajst minut na cedilu, da se odcedi odvečna tekočina. DO uporabe shranimo v hladilniku.

*Če želimo pasirano skuto ali domač kremni sir, jo lahko zmeljemo v multipraktiku, dokler ne dobimo gladke kreme.

*Za izdelavo panirja ali indijskega sira za žar skuto za pol ure obtežimo z večjo posod z ravnim dnom.

*Opozorilo: Tukaj mleka žal ne morete nadomestit z rastlinskim napitkom, saj se bo ob stiku s kislino obnašal drugače.

Ko zmanjka mleka, pripravimo rastlinske napitke

Priprava rastlinskega nadomestka za mleko je zelo preprosta. Prilagamo recepta za najenostavnejše ovseno in kokosovo mleko.

KOKOSOVO MLEKO

Potrebujemo:

170 gramov kokosa

900 ml vroče vode

Kokos za 2 uri namočimo v vroči vodi. Nato kokos in tekočino v kateri se je namakal zmeljemo v mulitpraktiku. Odcedimo tako, da si pripravimo večjo posodo in cedilo preko katerega damo čisto kuhinjsko krpo. Previdno v krpo zlijemo tekočino. Vsebino krpe dobro ožamemo. Kokosovo mleko hranimo v hladilniku od štiri do pet dni. Odlično je v kavi, za peko peciva ali pa pri pripravi karija.

FOTO: Ana Lah

OVSENO MLEKO

Potrebujemo:

100 gramov ovsenih kosmičev

4 dcl vode

Kosmiče čez noč namočimo. Naslednje jutro jih odcedimo in damo v mulipraktik. Dolijemo 4 decilitre sveže vode in zmeljemo. Precedimo enako kot pri pripravi kokosovega mleka. Prelijemo v čisto steklenico in shranim v hladilniku.

Če vas zanima, kaj vse še lahko pripravite doma, si lahko preberete še nekaj naših zanimivih člankov:

KUHAMO DOMA: Domači pekovski izdelki

KUHAMO DOMA: Priprava domačih testenin je preprostejša, kot si mislite

KUHAMO DOMA: Skrivnosti popolnih njokov

KUHAMO DOMA: Hrustljavi kosmiči z vašimi najljubšimi dodatki

KUHAMO DOMA Stročnice naj postanejo vaše prijateljice

KUHAMO DOMA: Za dober kruh potrebujemo samo moko, vodo in sol