Stročnice so lahko zelo uporabne za pripravo različnih zanimivih jedi, zato jih nikar ne podcenjujte in jih čimprej vključite v jedilnike. Posušene lahko v shrambi hranimo zelo dolgo, prav tako pa so dobre tudi tiste iz konzerve. Ker so odličen rastlinski vir beljakovin, pozitivno vplivajo tudi na naše zdravje. Za vas smo pripravili nekaj okusnih idej, kako jih spremenimo v gurmanske poslastice.

Kako jih skuhamo?

Suhe stročnice je pred uporabo dobro namočiti za vsaj 12 ur, saj se bodo tako skuhale hitreje. Sicer ne drži, da se brez predhodnega namakanja ne skuhajo, je pa res, da potrebujejo občutno več časa (fižol in čičerika celo 6 ur), zato vam kljub temu priporočamo, da omenjenega koraka ne izpustite.

Priporočamo vam, da vode za kuhanje ne solite, saj tudi to podaljša čas kuhanja. Če želimo, da skuhajo še hitreje, lahko v vodo dodamo pol žličke sode bikarbone. Dolžina kuhanja je odvisna od posamezne vrste in velikosti stročnic. Leča bo tako tudi brez namakanja potrebovala samo 15 minut, med tem ko se bosta namočen fižol ali pa čičerika kuhala dobro uro.

FOTO: Ana Lah

Za pripravo arabski čičerkinih polpet ne potrebujemo eksotičnih sestavin

ZA FALAFLE POTREBUJEMO:

  • 250 gramov suhe čičerike, namočene čez noč
  • 1 šalotka, na drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, na drobno sesekljana
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1/8 žličke zmletega popra
  • olje za cvrtje

POSTOPEK PRIPRAVE: Kumino in koriandrova semena rahlo prepražimo na suhi ponvi, da zadišijo. Nato jih zdrobimo v terilniku ali multipraktiku. Vse sestavine (razen olja za cvrtje) dobro zmeljemo v multipraktiku. Masa se mora sprijeti, če jo vzamemo med dvema prstoma. Z dvema manjšima žličkama oblikujemo polpete tako, da najprej zajamemo z eno žličko in potem oblikujemo z drugo. Falafle polagamo v vroče olje in jih cvremo na srednji temperaturi dokler ne dosežejo zlatorjave barve. Postrežemo z jogurtom ali humusom in lepinjo. Odlični so tudi v kombinaciji s svežo solato.

FOTO: Ana Lah

Vedno bolj priljubljen namaz iz čičerike: HUMUS

Na Bližnjem vzhodu sicer zelo dobro poznan čičerikin namaz počasi postaja priljubljen tudi pri nas. Lahko ga namažemo na kruh, ponudimo z zelenjavnimi palčkami kot pomako ali pa z njim lahko namažemo tortiljo. Za vas smo izbrali preverjen recept, ki vas bo gotovo prepričal, da čičerika niti slučajno ni dolgočasno živilo. Posnetek priprave si lahko ogledate tukaj.

ZA HUMUS POTREBUJEMO:

  • 200 gramov kuhane čičerike ali čičerike iz konzerve,
  • 2 žlici vode,
  • ½ zdrobljenega srednjega stroka česna,
  • 15 ml limoninega soka,
  • 30 ml tahinija (sezamove paste),
  • 30 ml oljčnega olja
  • sol po okusu
  • Za postrežbo: mleta paprika

POSTOPEK PRIPRAVE: Eno do dve žlici čičerike prihranimo za dekoracijo. Vse sestavine vsujemo v multipraktik in zmeljemo do gladkega. Meljemo kar nekaj časa in zmes po potrebi mešalnik ustavimo in postrgamo ostanke iz dna posode. Po potrebi dodamo še malo olja ali vode, vendar pazimo, da ne dodamo preveč, saj bo sicer brez okusa. Polovico humusa razmažemo na krožnik in okrasimo s preostalimi čičerikami, na rahlo posujemo z mleto papriko ter prelijemo s kančkom oljčnega olja.

Namig: Čičeriko lahko po želi zamenjamo s fižolom in tako dobimo fižolov namaz, ki mu na Bližnjem vzhodu rečejo »ful«.

FOTO: Ana Lah

Klasični fižol malo drugače

Fižol je vsestransko živilo, ki ga običajno uživamo v solatah ali jedeh na žlico. Vendar pa je uporaben tudi na druge načine. Lahko ga z začimbami kot je čili, kumina in dimljena paprika prepražimo na olivnem olju in postrežemo s kruhom ali pa v tortilji. Iz njega lahko pripravimo tradicionalno slovensko jed matevž ali pa ga jemo v kombinaciji s kislo repo ali kislim zeljem.

Uporabimo ga lahko tudi za pripravo krepkega angleškega zajtrka. Posnetek priprave si lahko ogledate tukaj.

FOTO: Ana Lah

Mleto meso lahko zamenjate za lečo

V jedeh, ki vsebujejo mleto meso, na primer bolonjska omaka ali pa omaka za takose, lahko namesto mesa dodate lečo. Jed bo tako še vedno polna beljakovin, tekstura bo dokaj podobna, hkrati pa boste dobili novo brezmesno jed, ki jo lahko vključite na vaš jedilnik. Kot smo že omenili zgoraj, je suha leča skuhana v manj kot petnajstih minutah, tako da bo kosilo na mizi še prej kot pa če bi uporabili meso. Leča je sicer tudi uporabna za zgoščevanje juh, lahko pa iz nje pripravimo kremasto lečino juho.

FOTO: Ana Lah

Recept za pripravo vegetarijanskega raguja lahko najdete tukaj.

Grah je najbolje kupiti zamrznjen

Odličen vir beljakovin, ki ga lahko brez težav dodamo rižu, omakam in juham, je grah. Najbolje bo, da kupimo zamrznjenega, saj je obran na vrhuncu sezone in hitro globo zamrznjen. Na ta način se ohrani ogromno hranil, potrebuje pa zgolj nekaj trenutkov v vreli vodi in je gotovo. Svetujemo vam, da ga dodajate na koncu, saj boste tako poskrbeli za kar največ okusa in hranilnih snovi.

ZA MILANSKO OMAKO POTREBUJEMO:

  • skodelico zamrznjenega graha
  • 2 stroka česna
  • 1 konzervo pelatov
  • sol, poper
  • nekaj rezin šunke, narezane na manjše kocke

Okusna možnost priprave je milanska omaka, ki jo pripravimo tako, da najprej na tanke rezine narezan česen prepražimo na olivnem olju. Dodamo konzervo pelatov in jih z vilicami malo pretlačimo. Pustimo, da zavre in solimo ter popramo po okusu. V vrelo omako dodamo grah in šunko ter kuhamo še kakšno minuto. Postrežemo s kuhanimi špageti.

Če vas zanima, kaj vse še lahko pripravite v domači kuhinji, si lahko preberete ostale članke:

KUHAMO DOMA: Kako pripravimo jogurt, skuto in rastlinski napitek

KUHAMO DOMA: Domači pekovski izdelki

KUHAMO DOMA: Priprava domačih testenin je preprostejša, kot si mislite