Testenine so pogosto živilo, ki ga kupimo v trgovini in niti pomislimo ne, da bi se lotili domače priprave. Ne boste verjeli, kako preprosto in okusno jih je narediti doma.

Matematika je čisto preprosta: za eno osebo potrebujemo 100 gramov moke in 1 jajce. Namesto jajc lahko uporabimo tudi približno 60 gramov tople vode. V kupček moke skopljemo jamico in vanj ubijemo jajca. Z vilicami mešamo in postopoma zajemamo moko. Ko testo ni več tako lepljivo, da bi lahko mešali z vilicami, zgnetemo z rokami.

Za eno osebo potrebujemo 100 gramov moke in 1 jajce.

FOTO: Ana Lah

Testo gnetemo tako dolgo, da postane voljno in ne lepljivo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo in pustimo počivati pol ure v hladilniku. V tem času se bo razvil gluten, kar bo omogočilo lažje oblikovanje. Če pa imamo doma multipraktik, si lahko delo še bolj olajšamo tako, da vse skupaj zmeljemo, dokler ne dobimo nekoliko lepljivih drobtin, ki jih nato samo dobro stisnemo skupaj in pregnetemo toliko, da dobimo kepo testa.

Za valjanje lahko uporabimo tudi vinsko steklenico

Tisti, ki imate kje v zaprašenem koti kak strojček za izdelavo testenin, ga uporabite. Vendar pa je možna priprava tudi brez strojčka. Potrebujemo valjar ali vsaj nekaj podobnega, na primer ravno steklenico za vino. Na kuhinjski mizi si pripravimo prostor in testo čim bolj na tanko razvaljamo. Izogibamo se pretiranem dodajanju velikih količin moke, saj lahko testo hitro postane pretrdo.

FOTO: Ana Lah

Bodo na jedilniku metuljčki, široki rezanci ali pa tortelini?

Ena izmed enostavnejših oblik so metuljčki. Z nožem ali z rezalnikom za pico testo razrežemo na enakomerne pravokotnike. Nato s palcem in kazalcem primemo sredini daljše stranice in uščipnemo na sredini pravokotnika.

Še enostavnejša pa je priprav širokih rezancev. Tanko razvaljano testo precej pomokamo in ga večkrat preložimo. Z ostrim nožem narežemo željeno velikost rezancev.

Ljubitelji polnjenih testenin lahko pripravimo poljubni nadev. Za začetnike je morda najbolj primeren nadev iz skute, origana, soli in naribanega sira, vendar pa smo lahko tukaj zelo ustvarjalni. Po želji dodamo pršut, pečeno hokaido bučo, sušene paradižnike ali pa pripravimo gost mesni ragu, ga ohladimo in nato uporabimo kot odlično mesno polnilo. Pomembno je le to, da je nadev dovolj gost in ne premoker.

FOTO: Ana Lah

 

Pri nadevih ste lahko ustvarjalni. Pozorni bodite zgolj na to, da ni premoker.

Oblikujemo jih lahko tako, kot da bi zavijali bonbon. Ponovno torej razrežemo testo v obliki pravokotnika, samo da zdaj na sredino z žličko damo nadev in zavijemo. S prsti dobro stisnemo testo ob nadevu in pazimo, da ne nastanejo večje kepe testa, saj se v tem primeru ne bo pravilno skuhalo (ni ravno okusno ugriznit v gmoto testa)

Torteline pa lahko pripravimo tudi tako, da testo razrežemo na kroge ali kvadrate s stranico približno 5 centimetrov. Na polovico damo za lešnik nadeva in prepognemo po diagonali, da dobimo trikotnik ali pa polmesec. Daljše stranice spojimo.  Namig: Če je testo težko spojiti skupaj, ker se suši, si navlažimo prst in stranice namažemo z vodo. Pazimo, da testo ob nadevu dobro stisnemo skupaj in da ni zračnih mehurčkov.

Sveže domače testenine lahko uporabimo tudi za pripravo lazanje. V tem primeru razvaljamo večje ploskve testa.

FOTO: Ana Lah

 

 Za zelene testenine »pici« potrebujemo samo multipraktik

Pici so testenine v obliki debelejših špagetov, nekoliko spominjajo na črvičke ali pa na vezalke. So zelo enostavne za pripravo, saj jih lahko oblikujemo z rokami in za pomoč prosimo otroke.

Potrebujemo 200 gramov mlade špinače in 300 gramov moke (idealno tipa 00). V multipraktik damo svežo mlado špinačo in moko ter pustimo, da opravi svoje delo. Gotovo bo, ko se bo testo v multipraktiku samo oblikovalo v kepo. Testo mora biti na otip kot plastelin in če je preveč lepljivo, dodamo še malo moke. Za oblikovanje vzamemo kroglice testa, velike približno 2 centimetra, in jih med prsti in/ali na čisti podlagi oblikujemo v dolge špagete. Nič ni hudega, če so videti malo neurejeno in različno, prav to je namreč čar domače priprave.

Za pripravo čudovito zelenih “pici” testenin potrebujemo 200 gramov mlade špinače in 300 gramov moke. V multipraktik damo svežo mlado špinačo in moko ter pustimo, da opravi svoje delo.

Lahko skuhamo sveže v slanem kropu ali pa pustimo, da se posušijo. Čas kuhanja je odvisen od debeline testenin.

Kuhanje svežih ali pravilno shranjevanje

Pomembno je, da testenine kuhamo v veliki količini slane vode. Za 100 gramov testenin bomo tako potrebovali 1 liter vrele vode in 10 gramov soli.

FOTO: Ana Lah

Sveže lahko skuhamo  takoj po izdelavi, lahko pa jih posušimo. Za sušenje uporabimo obešalnike ali pa kuhalnice, ki jih postavimo tako, da dobimo improvizirano stojalo. Lahko jih tudi zavijemo v gnezdeca in pustimo, da se popolnoma posušijo kar na kuhinjski mizi. Pazimo, da so pred shranjevanjem res dobro posušene, saj lahko v nasprotnem primeru splesnijo. Nadevane lahko shranite v hladilniku en dan ali pa jih zamrznete.