Kultura

Reka nova evropska prestolnica kulture

Uredništvo , 02.02.20 ob 08:58

Predvidenih je 70 dogodkov za vse okuse na več kot 30 lokacijah v mestu, od mestne tržnice in pristanišča do pop up nastopov pevskih zborov in igralcev na mestnih ulicah do večernih programov v barih in klubih.

Na Reki so v soboto zvečer slovesno odprli Evropsko prestolnico kulture (EPK). Osrednja slovesnost je potekala v reškem pristanišču z izvedbo modernistično glasbeno-scenskega dela Opera industrale. Slovesnosti ob otvoritvi EPK 2020 so se v soboto začele tudi v irskem mestu Galway.

Na osrednjem odru v reškem pristanišču, ki je sicer močna identifikacijska točka mesta, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina nastopilo 130 izvajalcev. Slovesnost si je kljub nalivu ogledalo več kot tisoč ljudi, med njimi številni turisti. Slogan EPK Reka 2020 je Pristanišče raznolikosti.

V največjem hrvaškem pristaniškem mestu je v soboto potekalo približno 70 dogodkov za vse okuse na več kot 30 lokacijah v mestu, od mestne tržnice in pristanišča do pop up nastopov pevskih zborov in igralcev na mestnih ulicah ter do večernih programov v barih in klubih.

Na Reki se bo v letu dni zvrstilo več kot 600 kulturno-umetniških dogodkov, organizatorji pričakujejo, da jo bo obiskalo več kot štiri milijone ljudi. V letu, ko Hrvaška prvič predseduje EU, je njeno največje pristanišče Reka prvo hrvaško mesto z nazivom evropske prestolnice kulture (EPK). Reka se v tej vlogi predstavlja kot “pristanišče raznolikosti” s pestrim programom, ki vključuje Titovo ladjo Galeb kot plavajoči muzej, profesorja Baltazarja in prvi rockovski bend robotov na svetu.

STA