Včeraj je v okviru festivala Vilinsko mesto in v sodelovanju z mariborskimi pevskimi zbori, Društvom Hiša! in Narodnim domom Maribor odvijalo tradicionalno Koledovanje. Dogodek je navdušil številne mimoidoče, ki so se ustavili na Gosposki, Slovenski in Jurčičevi ulici, kjer so različni pevski zbori nastopili z repertoarjem tradicionalnih božičnih pesmi.

Sveta noč na Gosposki

Koledovanje se je ganljivo zaključilo ob 19. uri, ko so na Gosposki ulici združili moči vsi pevci sodelujočih zborov in zapeli Sveto noč, pridružilo pa se jim je tudi občinstvo. Po dogodku so lahko skupaj nazdravili s kozarcem kuhanega vina v Vilinskem dvoru.

Vsako leto več zborov

Dogodek je bil tudi letos deležen dobrega odziva, tako pri pevskih zborih kot pri občinstvu: »Mislim, da so ljudje in pevski zbori zadovoljni, odziv je bil lep,« pove Mateja Meh iz Društva Hiša!. Na vprašanje, ali je bil namen koledovanja dosežen, odgovori: »Ja, definitivno. Naša ideja je, da oživimo Gosposko ulico, da se praznično vzdušje vrne tudi sem, ker je ta ulica morda nekoliko pozabljena. Ideja je, da vsako leto pride več pevskih zborov, tudi novi pevski zbori, kar nam je tudi letos uspelo.« Z odzivom je bil zadovoljen tudi Franci Kovač, zborovodja pevskega zbora KUD Angel Besednjak: »Neverjetno je. Ljudje poslušajo in so navdušeni. Lepo je.«

Popestritev prazničnega dogajanja

Mateja Meh dodaja, da je težava pri organizaciji včasih predstavlja zimsko vreme: »Pojemo zunaj na hladnem in nam vedno kak pevski zbor zboli v zadnjem trenutku – ampak to pač je del decembra in festivala, ki ga delamo zunaj.« Kljub mrzlemu vremenu dobra volja pevcev in pevk mariborskih pevskih zborov ne pojenja. »Ta večer je zelo simpatičen. Koledovanje se v predbožičnem času odvija že nekaj let, ravno zato, da bi ljudem popestrili in polepšali božično-novoletne praznike. S tem namenom vedno povabijo več zborov, ki pojemo na različnih lokacijah,« pove Barbara Izlakar, članica Ženskega pevskega zbora Glasbena matica Maribor. »Ravno zato nam ni težko priti na ulice in peti na mrazu,« še zaključi z nasmehom.