V soboto, 11. maja, se je začel 4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi, ki se je v Maribor vrnil po nekajletnem premoru.

Osemdnevni festival, ki se odvija med 11. in 18. majem, je oblikovan kot platforma za predstavitev domače in tuje neodvisne uprizoritvene produkcije, pa tudi kot družabni in strokovni dogodek. Prve tri edicije festivala (2010, 2011 in 2012) so v skladu s poslanstvom in načeli organizatorja, Kulturno-umetniškega društva Moment, v Maribor pripeljale žanrsko in estetsko prepletene, raziskovalne in inovativne predstave ter projekte, ki jih sicer v mestu ne bi videli

Družbenopolitični kontekst in želja po solidarnosti

Sodobno neodvisno gledališče, ki bo predstavljeno v letošnji ediciji, je odprto, ustvarjalno, vključujoče in brezkompromisno s posebnim poudarkom na družbenopolitičnem kontekstu, v katerem je nastalo ali ki ga z vsebino nagovarja.

Foto: Španski Borci

Program, ki ga sestavlja enajst predstav iz Slovenije, Palestine, Češke, Izraela, Portugalske in Jordanije, bo občinstvo spodbudil k novim premislekom, mnenjem in pogledom. Poslanstvo festivala – razvijati neodvisno gledališče – je pravzaprav posledica želje po odprti, vključujoči in solidarni družbi, družbi brez predsodkov in strahu.

Promocija neodvisne gledališke produkcije

Programska ekipa festivala, ki jo sestavljajo Nika Bezeljak, Uroš Kaurin in Zoran Petrovič, se je v letu 2018 v veliki meri posvetila raziskovanju mednarodne uprizoritvene scene in obiskovanju festivalov. Izbor predstav, ki jih bo moč videti na festivalu, je nastal na podlagi njihove umetniške vrednosti in sporočila, ki ga nosijo, pa tudi na podlagi produkcijskih in finančnih zmožnosti.

Festival Prestopi s strnjenim naborom neodvisne gledališke produkcije pomembno bogati lokalno kulturno krajino in sooblikuje mesto Maribor kot uprizoritveno središče regije. Pet predstav od enajstih bo uprizorjenih na Intimnem odru v GT22, v želji po povezovanju lokalnih deležnikov na področju uprizoritvenih umetnosti bodo predstave uprizorjene tudi v Lutkovnem gledališču Maribor, SNG Maribor, Amfiteatru II. gimnazije Maribor in Muzeju NO Maribor.

Program festivala

13. 5. – Ponedeljek

18.00 / Amfiteater II. gimnazije Maribor
Antiwords / Nebesede (Spitfire Company, Češka)
Mednarodno izjemno uspešna uprizoritev, ki zastavlja večno univerzalna vprašanja, ki so simptomatična za vse hierarhične sisteme vseh političnih sistemov.

20.00 / Stara dvorana SNG Maribor
Moçambique / Mozambik (mala voadora, Portugalska)
Plesno pisana predstava pripoveduje o portugalsko-mozambiški kolonialistični preteklosti in ljudeh, ujetih v politično situacijo.

14. 5. – Torek

20.00 / Intimni oder GT22
In, predstava bo? (Moment, Študenteater, Slovenija)
Študentska predstava se ukvarja z Evropsko unijo, evroskepticizmom, (anti)demokracijo in neselektivnim prikimavanjem informacijam, ki pridejo do nas.

15. 5. – Sreda

18.00 / Amfiteater II. gimnazije Maribor
Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav (Moment, Zavod EN-KNAP, Slovenija)
Glavna tema priljubljene in nagrajene predstave je ambicija. O njej govori skozi problematiziranje gledališča; kako ga delamo, kako ga gledamo, kako ga izvajamo. Metagledališkost je iskrena in humorna.

20.00 / Intimni oder GT22
Sorry (Via Negativa, Zavod Sploh, Slovenija)
Predstava raziskuje teorijo, ki pravi, da je parazitizem edino možno naravno razmerje; razmerje tistega, ki daje, deli, ustvarja, ponuja, in tistega, ki ne dela ničesar od tega, ampak samo jemlje. Je parazitizem res pogoj za kakršnokoli razmerje?

16. 5. – Četrtek

18.00 / Intimni oder GT22
MI NE GREMO NIKAMOR we are here to stay (Moment, Slovenija)

20.00 / Amfiteater II. gimnazije Maribor
Alien Express: Drugi let (Flota Ljubljana, Flota Murska Sobota)
Po izjemnem prvencu Alien Express, ki je gostoval po celem svetu, se priznana domača plesalca vračata z novo edicijo Alien Express: Drugi let. Performans odpira vprašanja umetniškega navdiha ter kreativne, življenjske energije – od kod prihaja in kam gre?

17. 5. – Petek

15.00 in 18.00 / Muzej narodne osvoboditve Maribor
The Smooth Life (Daffa Puppet Theatre, Jordanija, Češka)
Dokumentarna, osebno izpovedna, solo lutkovna predstava povezuje življenjske zgodbe in družinske pripetljaje Palestinca, rojenega in vzgojenega v največjem begunskem taborišču v Jordaniji.

20.00 / Velika dvorana Lutkovnega gledališča Maribor
23 Thoughts About Conflict / 23 misli o konfliktu (Worst Case Scenario, Izrael)
Uprizoritev, ki prehaja med pripovedništvom, plesom, cirkusom in gledališčem animiranih objektov, predstavlja 23 izkušenj o politični situaciji življenja mladih v Tel Avivu. Vse, kar vidimo v uprizoritvi, se je v resnici zgodilo. Uprizoritvi sledi pogovor z ustvarjalci.

22.00 / Urban Garden
Festivalski žur z Italo Boys

18. 5. – Sobota

18.00 / Muzej narodne osvoboditve Maribor
The Smooth Life (Daffa Puppet Theatre, Jordanija, Češka)

20.00 / Intimni oder GT22
And Here I Am (Developing Artists, Palestina)
And Here I Am je epsko popotovanje borca, zapornika in begunca iz palestinskega Zahodnega brega ter iskanje identitete in samoodkrivanje obenem. Uprizoritvi sledi pogovor z ustvarjalci.