Zanjo se nadejajo iztržiti 12 milijonov funtov. Risba na papirju rožnato bež barve meri le sedem krat sedem centimetrov, da Vinci jo je narisal s srebrnim svinčnikom. Kot poroča britanski The Guardian, je Ben Hall iz avkcijske hiše Christie’s v New Yorku risbo opisal kot “eno najpomembnejših renesančnih del v zasebni lasti”. “Delo so imeli tekom stoletij v lasti nekateri najuglednejši zbiratelji del starih mojstrov, v zbirki sedanjega lastnika je od leta 2008,” je povedal Hall.

Medvedja glava pred prodajo še na razstavi

Dodal je, da so jo lahko občudovali ljudje po celem svetu, saj so jo razstavljali v prestižnih muzejih, denimo v londonski Nacionalni galeriji, kjer so jo prikazali leta 2011 in 2012 kot del razstave o Da Vinciju.

Zanjo se nadejajo iztržiti 12 milijonov funtov. Risba na papirju rožnato bež barve meri le sedem krat sedem centimetrov, da Vinci jo je narisal s srebrnim svinčnikom. Kot poroča britanski The Guardian, je Ben Hall iz avkcijske hiše Christie’s v New Yorku risbo opisal kot “eno najpomembnejših renesančnih del v zasebni lasti”.

Medvedja glava bo pred dražbo, ki bo v Londonu 8. julija, na ogled v New Yorku in Hongkongu, še navaja The Guardian. Leonardo da Vinci (1452-1519) je šel s 14. leti v Firencah za vajenca k Verrocchiu. Poleg slikanja ga je mikal svet znanosti. Ko je bil star 30 let, se je preselil v Milano, kjer je deloval kot slikar, inženir in arhitekt. Leta 1499 se je najprej vrnil v domače Firence, kjer je naslikal znamenito Mona Lizo ter šel nato v Milano in v Rim.

Pri 64 letih se je preselil v Francijo. Francoski kralj Franc I. je ostarelemu mojstru dodelil graščino Cloux pri Amboisu, kjer je lahko v miru nadaljeval svoje raziskave in poskuse.

STA