V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS so opozorili na vse večje stiske gostincev po vsej Sloveniji, saj so z odlokom zaprti že tretjino leta. S terena prihajajo informacije, da ukrepi pomoči ne bodo zadostovali, kajti vse kaže na to, da bodo gostinski lokali še dolgo zaprti, so zapisali v sekciji.

“Glede na to, da so bili gostinski lokali letos zaprti že štiri mesece, so v sekciji prepričani, da bi od države lahko upravičeno pričakovali vsaj pokritje stroškov v celoti. Po tolikšnem času prepovedi obratovanja je logično, da bo treba začeti pokrivati tudi izpad prihodkov oziroma izgubo, saj dolgotrajno zaprtje vse gostince postavlja pred vprašanje preživetja,” je poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar.

Zato državo pozivajo, naj prilagodi ukrepe pomoči, da bodo v pomoč tudi gostincem. “Tudi od prejetega mesečnega temeljnega dohodka večini po plačilu prispevkov ostane zgolj drobiž, je opozoril Cvar in se vprašal, zakaj je država v predprazničnem času prepovedala prodajo kuhanega vina, medtem ko lahko trgovine prodajajo neomejene količine alkohola.

Bojazen, da bodo lokali zaprti še dolgo

Sekcija je po vzoru sosednjih držav, denimo Avstrije, predlagala enostavnejši sistem povračil stroškov. V Avstriji enostavno, pregledno in takoj, še v istem mesecu, upravičencu dodeli država 80 odstotkov prometa, ki ga je imel v enakem mesecu lansko leto brez pogojev za dodelitev pomoči, kot sta izguba in davčni dolg. Predpogoj za učinkovito pomoč panogi pa je, da država v ukrepih turizem obravnava ločeno od ostalega gospodarstva, so navedli.

Gostinci so prepričani, da se jih obravnava diskriminatorno, bojijo se, da bodo gostinski lokali še nekaj časa zaprti. Ob vseh težavah so opozorili še na slabo pretočnost informacij. Zdi se jim namreč nedopustno, da na direktoratu za turizem pri gospodarskem ministrstvu nimajo sogovornika, ki bi jim v teh kritičnih časih hitreje in bolj učinkovito pomagal reševati odprta vprašanja.