Danes je kandidaturo napovedala tudi ministrica za trgovino Penny Mordaunt in tako je zaenkrat znanih skupno devet kandidatov.

Širok nabor kandidatov

Poleg Javida sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v soboto zvečer kandidaturo napovedala še finančni minister Nadhim Zahawi in predsednik odbora za zdravstvo Jeremy Hunt, medtem ko se je obrambni minister Ben Wallace odločil, da ne bo vstopil v to tekmo.

Ministrica za trgovino Penny Mordaunt, ki se je uveljavila kot ena od najmočnejših zagovornic brexita, je danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočila svojo kandidaturo. “Naše vodstvo se mora menjati. Bolj kot oseba na vrhu mora biti pomembna ladja,” je zapisala na Twitterju.

Prvi, ki je napovedal kandidaturo, je bil vodja parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Tom Tugendhat.

Kandidirali naj bi tudi nekdanji finančni minister Rishi Sunak, minister za promet Grant Shapps, državna tožilka Suella Braverman in nekdanja ministrica za enakopravnost Kemi Badenoch.

Sunak med favoriti

Med favoriti je po navedbah AFP 42-letni Rishi Sunak, ki je v petek v video nagovoru napovedal “ponovno vzpostavitev zaupanja, obnovo gospodarstva in poenotenje države“.

Dolgo je veljal za favorita za vstop na Downing Street po Borisu Johnsonu, a je njegovo priljubljenost pred nekaj meseci ogrozilo razkritje ugodnega davčnega statusa, ki ga je uživala njegova premožna žena. Kot nekdanji finančni minister je deležen tudi kritik zaradi domnevno nezadostnega odziva na višanje cen življenjskih stroškov v Združenem kraljestvu, ki se sooča z najvišjo inflacijo v zadnjih 40 letih.

Sunak je bil skupaj z ministrom za zdravje Javidom eden prvih, ki je v torek zvečer zapustil vlado in tako privedel do odstopa Johnsona s položaja britanskega premierja. Njegovo vlado je zaznamovala vrsta afer, od kršenja pravil in nezakonitih zabav v času pandemije, do obtožb o zlorabah njegovih ministrov in poslancev.

Johnson je zaenkrat odstopil le s čela vladajoče konservativne stranke in obenem imenoval nov kabinet, ki bo z njim na čelu do jesenskega imenovanja novega premierja opravljal tekoče posle.

Po poročanju medijev se rok za prijavo kandidatur izteče v torek zvečer. Kandidaturo bo po pričakovanjih napovedala tudi zunanja ministrica Liz Truss.

Strankarski veljaki upajo, da se bo dvostopenjsko tekmovanje končalo še pred oktobrsko letno konferenco konservativne stranke. V prvi fazi iskanja naslednika bo 358 konservativnih poslancev v parlamentu z zaporednimi krogi glasovanja, v katerih bo vsakič izločen kandidat z najmanj glasovi, izbralo dva kandidata. V drugi fazi pa bo zmagovalca na tajnem glasovanju izbiralo več deset tisoč članov stranke, še poroča STA.