Zgodnji začasni izidi referendumov v ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje kažejo na prepričljivo in pričakovano podporo volivcev za priključitev k Rusiji. Referendume, ki potekajo v regijah, ki so delno ali v celoti pod nadzorom ruskih sil, so Ukrajina in Zahod ponovno označili za neveljavne in nelegalne.

Volivci podpirajo priključitev Rusiji

Po preštetju vseh glasov na voliščih za izseljence iz teh regij v Rusiji, so volivci jasno podprli priključitev novih ozemelj k Rusiji. Rezultati z volišč v separatističnih regijah zaenkrat še niso znani, po do sedaj dostopnih zgodnjih izidih pa kaže na podoben izid tudi tam, poročajo tuje agencije.

Že zdaj je jasno, da je velika večina ljudi podprla vprašanje odcepitve od Ukrajine in priključitve k Rusiji,” je na družbenih omrežjih zapisal vodja proruskih oblasti regije Herson Vladimir Saldo.

Po preštetju vseh glasov je 96,7 odstotkov tistih, ki so glasovali na voliščih v Rusiji, podprlo priključitev regije Herson, 97 odstotkov volivcev pa je podprlo priključitev regije Zaporožje. Skoraj 98 odstotkov volivcev v Rusiji je podprlo tudi priključitev separatističnih republik Doneck in Lugansk k Rusiji, poroča ruska tiskovna agencija Tass. O neznatno nižjih odstotkih iz volišč v ukrajinskih regijah Herson in Zaporožje poroča tudi nemška tiskovna agencija dpa.

“Svet ruske dume se bo v sredo sestal na seji, na kateri bo določil datume in postopek obravnave predlogov zakonov za sprejem novih regij v Rusijo, če bodo prebivalci glasovali za priključitev k Rusiji,” je danes povedal vodja nadzornega odbora zakonodajne oblasti v Moskvi Oleg Morozov.

Zahod referendum označil kot prevaro, ZDA Ukrajincem obljublja, da priključitve ne bodo priznali

Na prve objavljene rezultate referendumov se je že odzval generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je referendume ponovno označil za prevaro in očitno kršitev mednarodnega prava. Na Twitterju pa je tudi zapisal, da je govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu jasno povedal, da Nato neomajno podpira suverenost Ukrajine in njeno pravico do samoobrambe.

Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes obljubil, da Zahod ne bo nikoli priznal ruske priključitve ukrajinskega ozemlja in ponovil grožnjo predsednika Joeja Bidna, da bodo ZDA Rusiji naložile dodatne hitre in hude stroške, če bo nadaljevala z referendumi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.