Ameriški predsednik Donald Trump naj bi imel danes govor z balkona Bele hiše, ki mu bo v živo prisostvovalo več sto povabljenih sodelavcev in podpornikov. To bo predsednikov prvi javni nastop v živo, odkar se je v ponedeljek vrnil iz bolnišnice Walterja Reeda, kjer so ga zdravili zaradi covida-19, v Belo hišo.

Trump namerava imeti v ponedeljek tudi svoje prvo predvolilno zborovanje po diagnozi covida-19. Okužbo s koronavirusom so Trumpu potrdili pretekli četrtek, nato so ga do ponedeljka v bolnišnici zdravili s poskusnimi zdravili, po vrnitvi v Belo hišo pa trdi, da je že zdrav. Trumpovi zdravniki so skopi z natančnimi informacijami in niti ne želijo povedati, kdaj je imel nazadnje negativen test za koronavirus, tako da ni jasno, kdaj se je okužil.

Večina analitikov in sedaj tudi direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci sumi, da je do okužbe prišlo na eni od množičnih prireditev v Beli hiši. Najverjetneje ob predstavitvi kandidature Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico ZDA. Fauci je v petek dejal, da je bil ta dogodek “super širitveni”, saj je imelo nekaj dni kasneje pozitivni test na koronavirus najmanj 34 ljudi okrog Trumpa.

Danes se gostje v Beli hiši naj ne bi približevali Trumpu, ki jim bo spregovoril z balkona, prav tako morajo prinesti maske in pred vstopom jim bodo izmerili telesno temperaturo.

Trump vzel “čudežno zdravilo”

Trump je v petek zvečer nastopil na televiziji Fox News, kjer je imel pogovor v živo z zdravnikom. Dejal je, da se v bolnišnici med zdravljenjem ni počutil najbolj vitalnega. “Nisem se počutil, kot bi se moral počutiti predsednik ZDA. Vendar nisem imel nobenih težav z dihanjem,” je dejal in dodal, da ne pozna rezultata svojega zadnjega testa za koronavirus.

“Znova so me testirali in še nisem izvedel številk. Vem, da sem nekje pri dnu lestvice ali prost virusa. Testirajo me na vsaka dva dni,” je dejal in poudaril, da zelo spoštuje svoje zdravnike. “Vzel sem zdravilo, ki je bilo zelo čudežno zame in res mislim, da ni vse v glavi,” je dejal Trump zdravniku Marcu Sieglu, ki prav tako kot predsednik covid-19 primerja z navadno gripo in pravi, da maske niso potrebne.

Kasneje je drugemu voditelju televizije Fox News zatrdil, da je želel imeti v soboto zborovanje na Floridi in v nedeljo v Pensilvaniji. “Če bo čas, želimo imeti zborovanje v soboto zvečer na Floridi in potem naslednji večer v Pensilvaniji.”