Makedonski pevec Toše Proeski, ki je leta 2007 izgubil življenje v prometni nesreči, bi danes praznoval štirideseti rojstni dan.

Todor (Toše) Proeski se je rodil 25. januarja 1981 v Prilepu v Makedoniji. Otroštvo je preživel v Kruševu, kjer so starši odkrili njegov talent za glasbo. Nase je opozoril konec devetdesetih let z nastopi na glasbenih festivalih v Makedoniji.

Popularnost v vseh nekdanjih republikah

Leta 1999 je izdal prvi album Nekade vo noḱta, istega leta je s pesmijo Tvoite bakneži na moite beli košuli na festivalu v Skopju slavil zmago po izboru občinstva. Poleti je imel prvi samostojni koncert v Skopju. Prelomnico v njegovi karieri predstavlja pesem Čija si, s katero je leta 2003 nastopil na Beoviziji (srbskemu izboru za pesem Evrovizije) in zmagal, vendar na Evroviziji zaradi birokratskih zapletov ni nastopil. Od takrat je šla njegova kariera strmo navzgor. Priljubljen je bil prav v vseh republikaj nekdanje Jugoslavije, kjer so na radijskih postajah predvajali njegove hite. Slovenci se ga najbolj spominjamo po pesmi Moja, ki jo je leta 2007 posnel v slovenskem jeziku.

Poleg glasbene kariere je bil zelo aktiven tudi na humanitarnem področju in postal Unicefov ambasador dobre volje. Za svoje humanitarno delo ja leta 2003 prejel tudi nagrado Matere Tereze.

Tragična smrt v prometni nesreči

Umrl je 16. oktobra 2007 v prometni nesreči pri Novi Gradiški na Hrvaškem ob 6.20 zjutraj. Potoval je v Zagreb na snemanje nove pesmi. Medtem, ko je spal na sedežu sovoznika, je njegov šofer izgubil nadzor nad vozilom in trčil v tovornjak, ki je vozil pred njimi. Toše je umrl na kraju nesreče. Še isti dan so njegovo truplo prepeljali v Makedonijo, kjer je bil pokopan že naslednji dan.