Delno cepljena 11-letna tigrica Malena je pozitivna na koronavirus, pišejo tuji mediji. Preverili smo, kako poteka bolezen pri živalih in kako je s cepljenjem pri nas.

Po tem, ko je kazala blažje znake okužbe, so pri 11-letni tigrici Maleni v zoološkem vrtu v Čikagu pred dnevi potrdili okužbo s covidom. Gre za starejšo, 11-letno tigrico, ki je po mnenju veterinarjev že zaradi starosti bolj ogrožena. V ZOO Ljubljana doslej še niso zabeležili nobenega primera okužbe.

Delno cepljena

V Ameriki je stalna praksa, da s cepivom proti covidu pred hujšim potekom bolezni zaščitijo tudi nekatere prebivalce zooloških vrtov, poročajo tuji mediji. Kot so zapisali pri abc7, je bila s prvim odmerkom cepljena tudi tigrica Malena. Da je okužena, so njeni skrbniki posumili po tem, ko je velika mačka že nekaj dni kazala blage simptome respiratornih težav, med drugim je pokašljevala ter kihala, navaja abc7. Malena namreč ni prva okužena velika mačka in podobne simptome so zaznali tudi pri ostalih okuženih živalih.

Po pričakovanjih je test pokazal pozitiven rezultat, Malena pa hujših simptomov ni razvila. Mike Adekson, podpredsednik klinike v Čikaškem zoološkem vrtu je povedal, da je glede Maleninega okrevanja optimističen in predvideva, da bo povsem okrevala.

Malena je sicer starejša tigrica, kar pomeni da je bolj tvegan primer. Po drugi strani pa je zelo zdrava in doslej je kazala le blage simptome,” je še komentiral Adekson.

Po prvi dozi pričakujejo blažji potek

Ker je prejela prvo cepivo, verjamemo, da je bil njen imunski sistem že delno pripravljen na spopad z virusom, zato je tudi resnost poteka bolezni upadla,” je pojasnil Adekson. Potek bolezni naj bi bil po enojni dozi podoben povprečnemu poteku bolezni pri ljudeh, ki prav tako niso “polno cepljeni”.

V ZOO Ljubljana proti covidu ne cepijo

Cepljenje določenih živalskih vrst zoper določene bolezni je opredeljeno v SOP protokolu ZOO Ljubljana, pove Pavel Kvapil, veterinar v ZOO Ljubljana. Pri odločitvah Sledijo priporočilom EAZWV (Evropska zveza veterinarjev zoo in prostoživečih živali).

Zoper virus SARS-Cov-2 ne cepimo, kajti ustrezno cepivo za živali v EU ni registrirano.

Zoper virus SARS-Cov-2 ne cepimo, kajti ustrezno cepivo za živali v EU ni registrirano,” še pojasni Kvapil, ki izpostavi da je prenos okužbe iz obiskovalca ali oskrbnika na žival, kljub temu, da imajo vpeljane previdnostne ukrepe.  “Iz tega razloga, smo odgovorni ustrezno zaščititi občutljive živalske vrste in tveganje minimilizirati.”

Trenutno v ZOO Ljubljana veljajo naslednji pogoji: 

PCT pogoji za vstop v ZOO Ljubljana in sprehajanje po prosto dostopnih zunanjih površinah niso potrebni.
PCT bomo preverjali skladno z odlokom pri dostopu do storitev in dodatne ponudbe ZOO za otroke nad 12. letom (vstop v trgovino Medvedji rob, udeležba delavnic, udeležba pedagoških programov, okrepčevalnica, igrala Lunasan).
Pogoje PCT za udeležbo na programih in dodatnih storitvah bomo z aplikacijo preverjali na vhodu v ZOO Ljubljana.
Ob nakupu vstopnic pri blagajniškem okencu, vstopu in izstopu v ZOO boste potrebovali zaščitno masko in ko ne bo mogoče držati medsebojen razdalje 2 metra med člani različnih gospodinjstev. Obvezno je tudi razkuževanje rok.

V ljubljanskem živalskem vrtu sledijo vsem navodilom in priporočilom EAZW, ki redno posodablja informacije ter priporočila glede okužb s SARS-Cov-2 in ustrezno zaščito.

Za zdaj v Ljubljanskem ZOO – ju še niso imeli primera okužbe pri katerem izmed njihovih varovancev. “Redno opravljamo screening z neinvazivnim vzorčenjem iz blata živali. K sreči pozitivnega rezultata še nismo imeli,” še pojasni Kvapil.