Rusija je danes ponovno obtožila ukrajinske sile, da so obstreljevale jedrsko elektrarno v Zaporožju in pri tem poškodovale streho hale za skladiščenje urana. Streli naj bi bili sproženi iz havbic M777, ki so jih Ukrajini dobavile ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi velike nevarnosti na poti strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo

Nacionalne enote ukrajinskih oboroženih sil so s topništvom streljale v bližini reaktorjev jedrske elektrarne v Zaporožju,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax danes sporočila ruska vojaška uprava v zasedenem mestu Enerhodar na jugu Ukrajine.

Vojaški guverner regije Zaporožje, ki ga je na položaj imenovala Moskva, je na Telegramu objavil fotografije, ki po njegovih besedah kažejo poškodovano streho hale za skladiščenje urana. Zatrdil je, da so bili streli sproženi iz havbic M777, ki so jih Ukrajini dobavile ZDA.

Ruske sile so jedrsko elektrarno, ki se ponaša s šestimi reaktorji, zasedle kmalu po začetku invazije februarja. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku tega meseca okrepili spopadi okoli elektrarne. Obe strani se medsebojno obtožujeta obstreljevanja obsežnega kompleksa nuklearke.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je danes na Twitterju sporočil, da je ekipa strokovnjakov IAEA na poti v oblegano nuklearko in bo tja prispela ta teden. Sprti strani sta potezo pozdravili, v Kijevu pa so ob tem misijo označili za najtežjo v zgodovini IAEA.

STA