Sinoči, 26. avgusta 2022, je ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski opozoril, da razmere v ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje ostajajo zelo tvegane in nevarne. Znova je pozval, naj oblegano nuklearko pregleda skupina mednarodnih strokovnjakov in naj se ruske enote, ki so jo zasedle, umaknejo.

V četrtek je namreč zaradi izpada električne energije prišlo do izredne zaustavitve dveh reaktorjev, poroča STA. Do izpada je prišlo zaradi poškodbe daljnovodov. Največjo jedrsko elektrarno v Evropi so tako prvič  v njeni 40-letni zgodovini odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja. Daljnovode, ki naj bi jih v napadih poškodovale ruske sile, naj bi popravili včeraj.

“Želim poudariti, da razmere ostajajo zelo tvegane in nevarne,” je dejal Volodimir Zelenski. Dodal je: “Vsaka ponovitev (…) bo elektrarno ponovno pripeljala na rob katastrofe.”

Je za zaustavitev reaktorjev kriva Rusija ali Ukrajina?

Ukrajinske oblasti so včeraj zvečer potrdile, da je bilo napajanje obeh reaktorjev ponovno vzpostavljeno. “Danes ob 21.15 je bil drugi od blokov, ki se je včeraj ustavil, priključen na električno omrežje,” je sporočil ukrajinski operater Energoatom. Rusija je predstavila precej drugačno različico dogodkov in trdi, da je bila oskrba z električno energijo obnovljena že čez dan, poroča STA.

Medtem ko ukrajinske oblasti za izpad krivijo rusko obstreljevanje, Rusi trdijo, da je za to kriva ukrajinska vojska.

Ruska vojska je jedrsko elektrarno zasedla že kmalu po začetku vojne februarja letos, vendar se je strah pred jedrsko katastrofo povečal, ker so se v začetku tega meseca okoli elektrarne ponovno začeli spopadi. Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je sporočil, da je pripravljen z ekipo strokovnjakov obiskati elektrarno v Zaporožju. Vendar pa dogovor o tem, kako bo ekipa prišla v elektrarno, po poročanju STA še ni bil dosežen.