Požar uničil 6000 hektarjev površin španskega otoka Gran Canaria, evakuirati pa je bilo potrebno približno 8000 ljudi. Smrtnih žrtev in poškodovanih zaenkrat ni …

Vir: Facebook/The Canary News

Požar, ki je v soboto izbruhnil med mestom Valleseco in vasjo Tejeda, se je razširil na gorato območje Cruz de Tejeda, ki je zaradi čudovitih razgledov priljubljeno med turisti. Uničil je že 6000 hektarjev veliko območje.

Bori se več kot 700 gasilcev

Visoke temperature in nizka vlažnost zraka otežujejo gašenje požara, ki je “zelo agresiven”, je povedal predsednik Kanarskih otokov Angel Victor Torres. Da bi vzpostavili nadzor nad njim, bi lahko potrebovali še več dni. Z ognjem se spopada več kot 700 gasilcev, pri čemer si pomagajo z dvema letaloma in devetimi helikopterji za gašenje.

Vendar pa so plameni na severozahodnem delu požara visoki tudi do 50 metrov, tako da tam tudi z letali in helikopterji ne morejo gasiti, so sporočili iz urada za izredne razmere.

Večina evakuirana, nekaj ujetih

“Želimo, da se to konča brez žrtev,” je potrebo po evakuaciji pojasnil Torres. Odredili so evakuacijo okoli 8000 ljudi. Okoli 100 ljudi je po navedbah urada ostalo ujetih v vasi Artenara, saj so vse evakuacijske poti prenevarne, da bi jih uporabili. Požar ne ogroža turističnih krajev, saj je omejen na višje ležeče predele drugega najbolj poseljenega kanarskega otoka.

Vir: Facebook/The Canary News

Uničena narava

Je pa ogenj že poškodoval več zaščitenih naravnih območij. Uničil je del biosfernega območja, zaščitenega v okviru Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Pustoši pa tudi že po naravnem parku Tamadaba, enem najbolj nedotaknjenih borovih gozdov na Gran Canarii.

V Španiji so veliki gozdni požari zaradi suhega vremena pogosti. Trenutni požar je že tretji v zadnjih desetih dneh na goratem območju v središču otoka.

Kanarski mediji so včeraj zapisali, da sicer požar postopoma postaja obvladljiv, a je že 80% Tambadskega gozda pogorelega, nove številke kažejo na kar 10000 uničenih hektarjev.

STA

Video požara si lahko ogledate v našem članku.