Elektrarna bo s tem lahko v uporabi do svojega 70. leta starosti.

Finska vlada je ta teden podaljšala obratovanje najstarejše jedrske elektrarne v državi, ki bo tako lahko obratovala do leta 2050 oziroma 23 let dlje od prvotne časovnice. Elektrarna bo s tem lahko v uporabi do svojega 70. leta starosti. Razlog je tudi v novih zamudah pri vzpostavljanju novega reaktorja druge finske nuklearke.

Dovoljenji za obratovanje dveh reaktorjev elektrarne, ki se nahaja na skrajnem jugu države, bi potekli leta 2027 in 2030. Zgrajena sta bila leta 1977 oziroma 1980. Finska državna energetska družba Fortum je v minulih petih letih v obnovo elektrarne vložila okoli 300 milijonov evrov, do leta 2050 pa bo treba vanjo vložiti še približno milijardo evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Finska vlada je podaljšanje obratovanja nuklearke, ki je k finski proizvodnji elektrike lani prispevala približno desetino, podprla že leta 2019. Pomemben razlog so zamude pri vzpostavljanju novega reaktorja za edino preostalo finsko jedrsko elektrarno Olkiluoto, saj je projekt trenutno 12 let za časovnico. Reaktor so sicer zgradili, a kljub nekaterim drugačnim informacijam po navedbah AFP še vedno ni dosegel polne zmogljivosti.

Odločitev sklenjena v luči energetske krize

Odločitev finske vlade gre razumeti tudi v luči energetske krize zaradi ruske invazije na Ukrajino, ki je vodila v prekinitev dobav velike večine ruskega plina po plinovodih. Mnoge države so namreč okrepile prizadevanja za zagotovitev čim večje energetske neodvisnosti.

Finska je z Rusijo sodelovala tudi v projektu načrtovanja gradnje tretje jedrske elektrarne, a je že maja lani od pogodbe s skupino Rosatom prav zaradi vojne v Ukrajini odstopila.

Za podaljšanje obratovanja svoje jedrske elektrarne se je odločila tudi Slovenija. Nuklearna elektrarna Krško bo tako obratovala do leta 2043, kar je 20 let dlje od prvotnih načrtov.

STA