Zaradi primera sta že odstopila direktor policije Samedin Mehmeti in direktor uprave za ravnanje z zaporniki in mladoletniki Alji Gashi, protestniki pa zahtevajo tudi odstop državnega tožilca Kujtima Munishija, je poročal prištinski portal Kallxo.com. Primer posilstva 11-letne deklice, ki je trenutno na zdravljenju, je konec minulega meseca pretresel Kosovo, na dan pa prihaja vse več novih informacij.

Kriminalisti po pisanju portala Kallxo sicer preiskujejo dva ločena primera. Zaradi prvega primera, ki se je zgodil 21. junija, so pridržali šest ljudi, ki naj bi deklico poslali v štiri različne motele. Dva od pridržanih sumijo posilstva in trgovine z mladoletnicami, preostale štiri pa posilstva in ponujanja spolnih storitev.

Policisti pridržali pet oseb

Drugi primer posilstva se je zgodil 27. avgusta. Policisti so pridržali pet oseb, med njimi tri mladoletnike, in sicer zaradi suma, da so deklico v intervalu sedmih ur večkrat posilili na različnih lokacijah v Prištini.

Kosovski minister za notranje zadeve Xhelal Svecla je v ponedeljek razkril, da prve informacije kažejo, da so 11-letno deklico zlorabljali več kot eno leto. Poudaril je, da pristojne ustanove niso zaščitile žrtve, in izrazil prepričanje, da bodo našli vse odgovorne in jih kaznovali.

“V primer so vključeni tožilstvo, centri za socialno delo, policija in kosovska agencija za forenzične preiskave. Vse dosedanje informacije pričajo o več zaporednih neuspehih pristojnih organov, da najprej zaščitijo mladoletnico, nato ugotovijo, kaj se je zgodilo, pa tudi da identificirajo storilce, ki jih na žalost še niso vseh ujeli,” je dodal Svecla.

Organizator protesta, Kolektiv za feministično misel in akcijo, je množične proteste v kosovski prestolnici pripravil že minuli teden. Poleg odstopa vseh odgovornih v konkretnem primeru zahteva tudi legalizacijo uporabe solzivca za samoobrambo, oblikovanje posebne policijske skupine za spolne zločine, varnost, pravico in rehabilitacijo za žrtve spolnega nasilja ter uvedbo učnega predmeta o spolni vzgoji na šolah.

Da kosovski sodniki v primerih spolnega nasilja pogosto izrekajo milejše kazni, je maja letos pokazala raziskava balkanske raziskovalne novinarske mreže (Birn). Podatki iz raziskave kažejo, da so tožilci med letoma 2015 in 2020 vložili več kot 521 obtožnic zaradi spolnega nasilja. Le 140 sodb se je končalo z zapornimi kaznimi, 189 primerov je zastaralo, 79 pa se jih je končalo s finančnimi in pogojnimi zapornimi kaznimi.

STA