Po smrti britanske kraljice Elizabete II. je močno naraslo povpraševanje po njeni najljubši pasmi psov, valižanskih ovčarjih. Cena za to pasmo, znano kot corgi, je zato po kraljičinem pogrebu poskočila, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek sporočil največji britanski trgovec z ljubljenčki.

Glede na začetek prejšnjega tedna se je povpraševanje po valižanskih ovčarjih povečalo za desetkrat, cena teh psov pa se je v zadnjih treh dneh podvojila.

Trenutna cena se približuje 3000 evrom

Za malega ovčarskega psa, kakršne je oboževala pokojna kraljica, je treba na Otoku trenutno odšteti rekordni znesek, ki presega 2500 funtov (več kot 2800 evrov). Cene za to pasmo so celo višje kot v času zaprtja med pandemijo covida-19, ko je naraslo povpraševanje po psih.

Valižanski ovčarji so kraljico spremljali ves čas njene 70-letne vladavine. Pogosto so ji sledili iz sobe v sobo, večkrat jih je videti tudi na uradnih fotografijah monarhinje.

Ljubezen Elizabete II. do nizkih svetlo rjavih kosmatincev z velikimi pokončnimi uhlji je dobro znana. Desetletja jih je vzgajala in vzrejala. V vseh letih naj bi imela več deset psov, nekaterim je postavila tudi osebne nagrobne spomenike.