Po Srbiji zadnjih nekaj tednov pustoši virus, ki je podoben Covidu-19, ampak sodeč po negativnih testih, gre za nekaj drugega. Virus spremljajo močan kašelj, izcedek iz nosu in povišana temperatura. V prvih dneh septembra je virus prizadel večje število otrok, šole pa so že ob samem začetku novega šolskega leta napol prazne, zdravstveni domovi medtem vsak dan beležijo porast okužb med mladimi, navaja srbski Blic.

Izcedek iz nosu, vneto grlo, kihanje, glavobol …

Kot je za omenjen srbski medij pojasnil dr. Dragan Miljković, specialist splošne medicine, je virus, ki zadnje tedne pustoši po Srbiji, drugačen od novega koronavirusa in je blažji. Razložil je tudi, kako deluje in katere organe napada.

Virus prizadene žrelo, nos, grlo … To, če bomo imeli povišano temperaturo, pa je v veliki meri odvisno od tega, ali smo cepljeni, ali je cepivo starejše, razlika je seveda tudi od organizma do organizma,” pojasnjuje doktor Miljković.

Po ocenah Miljkovića se pri omenjenem virusu pozdravimo v 5 do 7 dneh.

Izpostavil je tudi, kateri so spremljajoči simptomi, o katerih oboleli govorijo že od začetka septembra. “Ta virus, ki bi ga lahko opisali kot okužbo dihal, spremljajo simptomi, kot so izcedek iz nosu, vneto grlo, hripavost, rahlo kihanje, rahlo kašljanje in glavobol. Zanimivo pri njem je tudi to, da povzroča kronično utrujenost in bolečine v mišicah kot po treningu,” pojasnjuje zdravnik Miljković.

Pomembno redno cepljenje in počitek

Zelo pomemben korak je redno cepljenje, da smo lahko prepričani, da ne bo nobenih zapletov. Upamo, da se bo virus konec oktobra umiril, državljani bi naj od 1. do 15. oktobra prejeli redno sezonsko cepivo, ki ga prejmejo vsako leto in nam lahko v marsičem pomaga,” še je povedal zdravnik Miljković in dodal, da se je v času prisotnosti viroze vsaj prve tri dni najbolje izogibati druženjem in doma počivati.

Kot so zapisali na srbskem mestnem zavodu za varovanje zdravja, so od 29. avgusta do 4. septembra zabeležili 6723 bolnikov z akutnimi okužbami dihal. Med šoloobveznimi otroki od 5. do 19. leta je bilo registriranih 1.872 obolelih. V obdobju od 5. do 9. septembra je bilo registriranih 9560 bolnikov z akutnimi okužbami dihal, med šoloobveznimi otroki pa 3538 bolnikov, še navaja omenjen portal.