Morskega psa, ki je bolj podoben nočni mori kot ribi, so nedavno ujeli v Avstraliji. Ribič Trapman Bermagui je na Facebooku objavil fotografijo morskega psa, ki je sodeč po odzivih prestrašila na tisoče ljudi.

Vir: Facebook – Trapman Bermagui

Obraz globokomorskega morskega psa z grobo kožo,” piše v objavi, pri čemer je navedeno, da so morskega psa našli 650 metrov pod morsko gladino. Ujel naj bi se na nitki.

Zaščitena vrsta, še neodkrita vrsta, za kaj gre?

Bermagui je za USA Today povedal, da so globokomorski morski psi pogosti na jugovzhodni obali Avstralije. A ker je voda tako globoka, ribiči teh vrst morskih psov ne lovijo pogosto, je dejal.

Povedal je, da bi naj šlo za “morskega psa z grobo kožo- hrapavokožnega morskega psa” (rough skin shark) in da se njihova jetra prodajajo za prav toliko kot sam morski pes – okoli 5 dolarjev za kilogram. Ribič, ki je objavil fotografijo morskega psa, je dejal, da obstajajo pravila, ki dovoljujejo majhen ulov morskih psov na teden, ki vključuje približno ducat različnih vrst.

“Tam spodaj, v globokem morju, je čisto drug svet,” je zapisal en izmed uporabnikov Facebooka.

Toda če gre res za omenjenega morskega psa, ga je Mednarodna zveza za ohranjanje narave uvrstila med ogrožene. Ampak dejansko še ni potrjeno, če gre res za to vrsto ribe, saj je fotografija zmedla tako uporabnike Facebooka kot biologe. Ti se ne strinjajo o njegovem izvoru, nekateri celo menijo, da gre za vrsto, ki je še nismo videli.