Obenem je bila poraba plina v Avstriji avgusta skoraj 18 odstotkov nižja kot pred letom dni.

Avstrija še naprej dobiva več ruskega plina, kot ga trenutno potrebuje, zato se polnjenje skladišč nadaljuje, je v ponedeljek sporočilo ministrstvo. 2. oktobra je bilo v avstrijskih skladiščih shranjenih 76,79 teravatnih ur plina. Ko so skladišča 100-odstotno zapolnjena, lahko Avstrija iz njih pokrije celotno letno porabo tega energenta, ki je okoli 90 teravatnih ur.

Vendar pa je le del v slovenski severni sosedi skladiščenega plina namenjen avstrijskemu trgu, skoraj polovico naj bi ga namreč Avstrija izvozila, tudi v Slovenijo. Avstrijske strateške rezerve naj bi v skladu s cilji vlade znašale 20 teravatnih ur.

“Potegnili smo vse vzvode za polnjenje naših velikih skladišč in doseganje varnosti preskrbe. Danes lahko rečemo, da smo dobro pripravljeni, naša skladišča so 80-odstotno napolnjena in se še polnijo,” so v sporočilu za javnost na Dunaju povzeli besede kanclerja Karla Nehammerja.

Ministrica za podnebje Leonore Gewessler je med drugim opozorila na potrebo po zmanjšanju odvisnosti od ruskega plina. Čeprav je Avstrija na zimo dobro pripravljena, situacija ostaja napeta, je spomnila. Težave s transportom ruskega plina Italiji prek Avstrije, ki so odmevale konec tedna, sicer stanja v Avstriji niso prizadele.

Po navedbah APA so trenutno 97-odstotno napolnjena tudi skladišča avstrijskega energetskega velikana OMV.

Obenem je po podatkih regulatorja E-Control Avstrija avgusta na letni ravni občutno zmanjšala porabo plina in elektrike. Glede na avgust lani je v osmem letošnjem mesecu porabila 17,8 odstotka manj plina in 4,5 odstotka manj elektrike.

STA