Še manj kot teden dni do začetka 29. Festivala Lent. Tadej Toš, Mi2, Siddharta, Dubioza Kolektiv in Gibonni so že razprodani. Preverili smo, katere vstopnice so še najbolj vroče? Da ne bo potem, kakor radi rečemo, »nis’n vedo«

Festival Lent se bo pričel na praznični petek, 25. junija. Spet torej v klasičnem terminu. Ko so vstopnice šle v prodajo prejšnji četrtek, so nekatere pošle… Ne le kot vroče žemljice. Kot voda v Sahari. Slišali smo, da celo v manj kot petih minutah. Zato smo preverili, katere vstopnice so »tople« in najhitreje »dobijo noge«. Da potem ne bo, kakor radi rečemo, »nis’n vedo«.

Za fultrefer zicer Tadeja Toša, drugo zaporedno Siddharto, povratnika Gibonnija, Nove fore, stare face stand up prvoligaško državno ekipo in avgustovsko Dubiozo Kolektiv ste za vstopnice že prepozni. Napis? Razprodano. In to je zaenkrat to: na uho nam je prišlo, da je koncert Mi2 sicer prav tako razprodan, ampak da utegne biti na voljo še nekaj vstopnic. V kolikor tudi te niso že pošle do objave tega članka.

S.A.R.S. in Big Foot Mama – pohitite

Festival Lent bo letos na enakih prizoriščih kot lani, ko pa je bil izveden šele v zadnjem avgustovskem tednu. Izjema je le Sodni stolp, ki se po gostovanju v Minoritski cerkvi zaradi obnove vrača v, no, Sodni stolp. Torej: Večerov oder bo na Rotovškem trgu, Jurčkov oder bo ob Vodnem stolpu čez zaliv, stand up nastopi bodo v Vetrinjskem dvoru, tri uvodne komedije in JazzLent v avditoriju Lutkovnega gledališča…

Kapaciteta prizorišč bo nekoliko večja kot lani, ko so prevladovala sedišča, a še vedno dokaj omejena. Torej, kje povpraševanje izziva ponudbo? Pozna se, da je že štiri leta, kar je beograjska »razpaljotka« S.A.R.S. nazadnje nastopila na Lentu. Mimogrede, to bo njihov komaj četrti nastop na festivalu, prvič so nastopili leta 2010 na Mladininem odru, ko je bil ta še v neprenovljeni Minoritski cerkvi.

In če se že sprehajamo po Spominski ulici. Veste, kolikokrat je Big Foot Mama nastopila na Lentu? Štirikrat: 1999, 2003, 2006, 2012. Vselej na Večerovem odru, kjer bodo nastopili tudi letos (sreda, 30. junija), ampak prvič v akustični izvedbi, ki so se je dolgo izogibali, a v koronačasih vendarle popustili, ko so nastopili na Izštekanih in tam posneli tudi nedavno izdano ploščo Akustika.

Stari, umrl sem & lokalna scena

Če je Tadej Toš lani dobil najboljše darilo za rojstni dan, ko je lahko razlagal, v živo rdeči obleki, kako je vedno za rojstni dan dobil breskov kompot, potem ni čudno, da je spet gladko razprodal Vetrinjski dvor. Ni pa bil edini, tudi ekipa Nove fore, stare face (Boštjan Gorenc Pižama, Perica Jerković, Klemen Bučan, The Eldar, Tin Vodopivec) je že razprodala uvodni petkov večer.

Zelo, zelo blizu temu pa je očitno tretja izvedba Stari, umrl sem (sreda, 30. junij), kjer si Srdjan Jovanović, Uroš Kuzman, Srdjan Olman, Aleš Novak in Perica Jerković pripovedujejo zgodbe iz zaodrja. Kolikor smo izvedeli, je bila na voljo v petek opoldan le še ena vstopnica.

Nekoliko več jih je pa še ostalo za domače matadorje, ki bodo v torek, 29. junija, nastopili pod imenom Inšpektor Jaka in lokalna scena. Kdo so? John Denhof, ja tisti John iz banke. Vinko Šimek, ja tisti originalni. Ter Blendor Sefaj, radijec David Gorinšek in nezgrešljivi Renato Volker – Rene za povrh pa še Tim Andrić.

Oblivion ter avgustovski dodatek!

In še posladek: bolj, kot pišemo o dokončani prenovi Sodnega stolpa, več je zanimanja. Očitno, ker so nam prišepnili, da gredo za med tudi vstopnice nastop zasedbe Oblivion, ki bo 29. junija iz Lenta zavila tja nekam na jug Španije.

Festival Lent bo trajal devet dni od petka, 25. junija, do sobote, 3. julija. To bo glavni del. Nato bo dva avgustovska vikenda (20. in 21. ter 27. in 28. avgust) sledil še polentovski dodatek, ko bodo koncerti na Rotovškem trgu. Nastop Dubioze Kolektiv 28. avgusta je že razprodan, zato pa so še na voljo vstopnice za nastop Luke Šulića večer prej. Kdo bo nastopil vikend poprej, še ni znano.