29. Festival Lent bo na sporedu od petka, 25. junija, do sobote, 3. julija. Razporeditev odrov takšna kot v lanski izvedbi, bo pa Festival Lent trajal do konca poletja, saj se tudi v avgustovskih vikendih obetajo koncerti. Podrobnosti še niso znane, bo pa 28. avgusta denimo nastopila Dubioza kolektiv. Operna noč bo 3. septembra na Glavnem trgu.

 Lent bo. To vemo zdaj že lep čas. Kot tudi to, kdaj bo. V tradicionalnem terminu. Od petka, 25. junija, do sobote, 3. julija. Zdaj pa tudi vemo, kaj prinaša 29. izvedba festivala. Postavitev odrov, kakršna je bili že lani, ko se je Festival Lent izkazal tudi ob koncu avgusta. »Tu smo in šibamo!« se je v letošnji Festival Lent na novinarski konferenci podal Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma.

Pri Vodnem stolpu bo čez Dravo torej Jurčkov oder, velike komedije in JazzLent bodo na Odru Nove KBM v avditoriju lutkovnega gledališča, Večerov oder bo na Rotovškem trgu, vrača se pa očitno tudi Sodni stolp, ki doživlja obsežno prenovo. In, seveda, Folkart. In, kakopak, Art Kamp in Oder Triglav v mestnem parku. Ter po letu premora tudi KMŠ Oder v Dravski ulici.

Glavna novost? Združevanje.

Festival Lent se bo letos združeval z drugimi festivali, saj bodo pod njegovim okriljem tudi festivali DokuDoc, StopTrik, Živa dvorišča in 30. odprta Plesna scena. V sklopu festivala bo tudi del Borštnikovega srečanja, posebna novost pa bodo konceti v predvidoma zadnjih dveh avgustovskih vikendih. Prav tako sodelovanje z Ezl Ekom in SNG Maribor, saj bo Operna noč letos 3. septembra na Glavnem trgu.

»Prisluhniti skušamo vsaki dobri ideji in tudi ustanovitelju in upam, da bo letošnje poletje v večji meri to že pokazalo. Po prvem delu festivala bomo skušali popestriti vse vikende v našem mestu ali iz balkonov ali z glasbo z ulico na cesti. Konec avgusta bomo znova pripravili prizorišča, a ker so še v nastajanju ti programi, boste več izvedeli sčasoma. Lahko pa izdam, da 28. avgusta prihaja Dubioza Kolektivje razkril Rukavina.

»Zelo se veselim teh avgustovskih terminov, da mesto ne bo spalo po Festivalu Lent. Verjamem, da bo tudi precepljenost dovolj velika, da nas bo na dogodkih čim več,« je povedal župan Saša Arsenovič.

Vrhunci? Glasno bo.

Potem ko je nazadnje nastopil predlani na nabitem Trgu Leona Štuklja se na Večerov oder vrača že prvi dan Gibonni (25. junija). Po letu 2012 se vračajo Mi2 (26. junija), lansko osediščeno izvedbo bo skušala nadgraditi Siddharta (27. junija), medtem ko bo drugi petek znova Piše se leto s S.A.R.S. (2. julija), eksplozivno pa bo zadnji večer z domačimi aduti Alo!Stari.

Špas teater bo predstavil dve komediji (Avdicija, Ženska), na JazzLentu bo osrednje ime ameriški kitarski jazz super dedek, 81-letni James Blood Ulmer, čeprav bo zadnji večer privabila gotovo tudi skupina Bokante, ki premore zvok, kot da bi Led Zeppelin spustili na Karibe. JazzLent bo ponudil tudi dozo skandinavske virtuozne melanholije Rymden.

Manouche, Maja Keuc, poklon Pink Floyd

Lani se je še posebej dokazoval Jurčkov oder, čeprav je imel zaradi ukrepov omejeno kapaciteto in oder, ki nagovarja čez zaliv ob Vodnem stolpu. Prednost Jurčkovega odra je prost vstop, letos pa bosta udarno začela mlada post-country skupina Fed Horses in Maja Keuc, že prvo soboto bo velik trenutek dočakal domači up Hauptman. V četrtek, 1. julija, bo nastopila Katalena, drugi petek Manouche, zaključek pa bo odbit z Eclipse, ki preigrava najboljše od Pink Floyd.

Vrača se Sodni stolp, ki je lani gostoval v Minoritski cerkvi, kjer je bilo precej vroče, a so bili sedeži praviloma polni do zadnjega mesta. Že prvi dan bo domačin Marko Grobler nastopil s svojo skupino, novi album bo predstavila Katja Šulc, vračajo se Balladero ter Goran Bojčevski trio.

KMŠ oder presenečenja

Festival se bo s predvečerom odprl v četrtek 24. junija, ko bo v Vetrinjskem dvoru Štajerski argo čaga, v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča pa zaključek 30. Odprte plesne scene. Za mlado dozo bodo skrbeli na KMŠ odru v Dravski ulici, kjer imajo znova planiranega skritega gosta za četrtek in posebne goste za drugi petek. Če kaj, potem KMŠ preseneti s kvaliteto.

Na StandupLentu v Vetrinjskem dvoru bo tradicionalno nastopil Tadej Toš (sobota, 26. junij), prvi bodo pa večer prej nasmejal dogodek Nove fore, znane face, ko si bodo mikrofon podajali Pižama, Perica Jerković, Tin Vodopivec in ekipa. V nedeljo bo Nedeljni zabavnik z balkansko dozo, ki se bo razvila tudi s Kaj nas je doletelo?. Vrača se Aleksander Zadel.

Klasikeee! Park! Ana Desetnica!

Potem so pa tu še ostale klasike: Salon glasbenih umetnikov v dvorani Union, kjer se predstavljajo upi klasične glasbe, stalnica je postala serija Pozor! Muzika na cesti, ki se odvija tako dopoldan kot zvečer za vikend in zgodaj popoldan ter zvečer med tednom na Grajskem in Glavnem trgu ter ob Fontani na Lentu.

Otroški program bo kot vedno tako v Vetrinjskem dvoru kakor tudi Art kamp z delavnicami in nastopi na Odru Triglav v Mestnem parku, kjer izpostavljamo nastope zasedbe Tretji kanu, popevkarske legende Slavka Ivančiča in radosti polne Nanine pesmi, ki jih prepeva Nana Milčinski.

Med glavnimi vrhunci se je lani znova dokazala Ana Desetnica, ki bo letos na sporedu kar prvih šesti dni. Vse predstave bodo na Glavnem trgu, obetate pa si lahko Cirkus korono, ulični impro kviz, žongliranje…

Folklora!

Folkart bo doživel 33. izvedbo in bo na sporedu zadnje tri dneve, ko se bodo na mestnih trgih predstavile skupine iz Bolgarije, Češke in Srbije. Zaključek bo tudi letos v Dvorani Union, ki je bila lani premajhna za vse folklore željne obiskovalce.

Za ljubitelje filma bo presenečenje v parku KC Pekarna, kjer bodo v sklopu Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc od ponedeljka do petka zavrteli med drugim nagrejene slovenske filme Hči Camorre, Družina in Karpopotnik.

V Pokrajinskem muzeju boste lahko pogledali najboljše filme Stoptrik, GT22 vabi s Fokusom: Trst in razstavo. Se bo pa predstavilo tudi Borštnikovo srečanje s koncertom dvojca Silence na velikem odru SNG Maribor (sobota, 26. junija). V Vodnem stolpu bo ves čas festivala na ogled razstava Đorđe Balašević in Festival Lent, ob Hiši Stare trte pa Vinsko lentanje.

Znova tudi veslaška regata

Živa dvorišča bodo odprta uvodni večer in prva dva festivalska dneva, ko bo vabil zlasti Rajzefiber. Na Športnem Lentu bo prvi vikend vselej popularni veslaška regata. Za Večerov oder in večino koncertov v Sodnem stolpu ter dogodkov na Odru Nove KBM in StandUpLent bo vstopnina. Preostali dogodki so brez vstopnine.

Začetne večerne ure po odrih

19.30 Oder Triglav (Mestni park)

19.30 Salon glasbenih umetnikov (Dvorana Union)

20.00 Jurčkov oder (Pri Vodnem stolpu)

20.30 Sodni stolp (Sodni stolp)

21.00 KMŠ oder (Dravska ulica)

21.00 StandUpLent (Vetrinjski dvor)

21.30 Večerov oder (Rotovški trg, 20:30 če je predskupina)

22.00 Minoriti – Oder Nova KBM (Avditorij LGM)