Po podatkih, ki jih je objavila Državna volilna komisija (DVK), je bilo v nedeljo oddanih 698.466 glasovnic, med katerimi jih je bilo neveljavnih 30.735, kar je 4,4 odstotka. Na evropskih volitvah pred petimi leti je bilo oddanih glasovnic 492.457, med njimi pa je bilo neveljavnih 10.382 ali 2,1 odstotka. To pomeni, da jih je bilo letos neveljavnih 2,3 odstotne točke več kot leta 2019.

Na Državno volilno komisijo smo naslovili vprašanja o najpogostejših razlogih, zaradi katerih so bile glasovnice neveljavne, a so nam ti odgovorili, da DVK ne razpolaga z glasovnicami - niti veljavnimi niti neveljavnimi, zato na vprašanja ne morejo odgovoriti.

''Volilni odbor mora v skladu s strokovnimi navodili, ki jih je sprejela Državna volilna komisija, po končanem štetju glasovnice vložiti v posebne ovojnice (posebej neveljavne in posebej veljavne).
Volilno gradivo, vključno z glasovnicami v zaprtih ovojnicah, volilni odbor po končanem ugotavljanju izida dostavi okrajni volilni komisiji,'' so še pojasnili na DVK.

DVK sklical sejo

Premier in predsednik Svobode Robert Golob je danes dejal, da sam štetja glasov, ki je ob velikem številu glasovanj terjalo precej več časa kot običajno, in podatkov o številu neveljavnih glasovnic ne more komentirati, ker nima dovolj informacij, pa tudi da je zanje izvedel iz medijev. "Zagotovo je to nekaj, kar bodo institucije morale pojasniti, ampak mislim, da imamo za to dovolj časa, nikakor pa zaradi tega ne bi pod vprašaj postavljal legitimnost vprašaj ali legitimnost rezultatov," je predsednik vlade dejal ob robu sestanka sveta vlade za Slovence v zamejstvu.

Predsednik SDS Janez Janša pa je v zapisu na družbenem omrežju X tokrat stopil v bran članom volilnih odborov. Ti so po njegovem mnenju danes neupravičeno kritizirani zaradi pozne objave rezultatov. Slednje je posledica tega, da je Gibanje Svoboda ob evropskih volitvah volivcem "naložilo" še izrekanje o štirih referendumskih vprašanjih, je prepričan. "Nemogoče je pet volitev obdelati v času enih. Hvala za trud," je še zapisal prvak največje opozicijske stranke.

Medtem pa je Državna volilna komisija za torek sklicala sejo, na kateri se bodo med drugim opredelili do novinarskih vprašanj v zvezi z izvedbo glasovanj na volitvah evropskih poslancev iz Slovenije in posvetovalnih referendumih.

Na evropskih volitvah so sicer volivci izrazili svojo voljo tako, da so obkrožili zaporedno številko liste, za katero so želeli glasovati. Preferenčni glas pa so lahko oddali tako, da so obkrožili številko pred imenom in priimkom kandidata. Pri tem je bilo treba preferenčni glas dati kandidatu iste liste, za katero so glasovali, sicer glasovnica ni veljavna. Če je volivec obkrožil le ime kandidata, se šteje tudi glas za listo, ki ji pripada, in je torej glasovnica veljavna.