Bi letos potico, a nimate časa in volje za peko tradicionalne? S preprostim receptom lahko pripravite okusno orehovo potico za dve osebi v manj kot eni uri. To je idealna sladica za tiste, ki nimate veliko časa, a si želite privoščiti nekaj domačega in slastnega ali pa načrtujete veliko noč praznovati v manjšem krogu in se vam zdi, da se vam peka velikih količin potice ne splača.
Hitra potica za dve osebi
Sestavine:
Za testo:
- 250 g moke
- 10 g svežega kvasa
- 125 ml mleka
- 2 žlici sladkorja
- 1 jajce
- ščepec soli
- 50 g masla
Za nadev:
- 150 g mletih orehov
- 50 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 žlica ruma
- 1 vanilijev sladkor
- žlica mleka
Priprava:
- V mlačno mleko nadrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Pustimo vzhajati 10 minut.
- V posodi zmešamo moko, sladkor, sol in jajce. Dodamo vzhajan kvas in zmehčano maslo. Zamesimo gladko testo.
- Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu 30 minut.
- Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. V posodi zmešamo mlete orehe, sladkor, jajce, rum, vanilijev sladkor in žlico mleka.
- Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik. Nadev enakomerno razmažemo po testu.
- Testo tesno zvijemo in položimo v namaščen pekač.
- Potico premažemo z jajcem in pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut.
- Pečeno potico ohladimo in narežemo na rezine.
Nasveti
- Za še bolj okusno potico lahko nadevu dodate v rum namočene rozine, suhe fige ali drugo suho sadje.
- Potico lahko pred peko potresete z drobtinami.
- Potica bo še bolj slastna, če jo boste postregli s stepeno smetano.