Bi letos potico, a nimate časa in volje za peko tradicionalne? S preprostim receptom lahko pripravite okusno orehovo potico za dve osebi v manj kot eni uri. To je idealna sladica za tiste, ki nimate veliko časa, a si želite privoščiti nekaj domačega in slastnega ali pa načrtujete veliko noč praznovati v manjšem krogu in se vam zdi, da se vam peka velikih količin potice ne splača.

Hitra potica za dve osebi

Sestavine:

Za testo:

  • 250 g moke
  • 10 g svežega kvasa
  • 125 ml mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 50 g masla

Za nadev:

  • 150 g mletih orehov
  • 50 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilijev sladkor
  • žlica mleka

Priprava:

  1. V mlačno mleko nadrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Pustimo vzhajati 10 minut.
  2. V posodi zmešamo moko, sladkor, sol in jajce. Dodamo vzhajan kvas in zmehčano maslo. Zamesimo gladko testo.
  3. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu 30 minut.
  4. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. V posodi zmešamo mlete orehe, sladkor, jajce, rum, vanilijev sladkor in žlico mleka.
  5. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik. Nadev enakomerno razmažemo po testu.
  6. Testo tesno zvijemo in položimo v namaščen pekač.
  7. Potico premažemo z jajcem in pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut.
  8. Pečeno potico ohladimo in narežemo na rezine.

Nasveti

  • Za še bolj okusno potico lahko nadevu dodate v rum namočene rozine, suhe fige ali drugo suho sadje.
  • Potico lahko pred peko potresete z drobtinami.
  • Potica bo še bolj slastna, če jo boste postregli s stepeno smetano.