Moral bi biti na polici vsake domače lekarne, pravi Jožica Šerbinek, ki se v Jakobskem Dolu ukvarja s pridelavo in predelavo zelišč in aromatičnih rastlin.

Sirup, narejen iz mladih smrekovih vršičkov, je tisti, ki ne bi smel manjkati na polici domače lekarne, je prepričana Jožica Šerbinek iz Ročice v Jakobskem Dolu v občini Pesnica, ki se ukvarja s pridelavo in predelavo zelišč in aromatičnih rastlin. Kot pravi, je pomembno, da so smrekovi vršički mladi in rumeno zeleni. “Enostavno jih v plasteh: vršički, sladkor, vršički, … in zadnja plast sladkor dajemo v stekleno posodo, jo zapremo in postavimo nekje zunaj, in to za vsaj za dva meseca. Tekočino precedimo ter jo hranimo v hladnem in suhem prostoru. V ljudskem zdravilstvu je bil tak sirup nepogrešljiv. Posebej ob prehladnih tegobah, saj blaži dihalne poti in jih razkužuje, pomirja kašelj, lažje pa se tudi izkašljuje, nam še zmeraj znajo svetovati naše babice. Jemlje se po potrebi. Upam, da bomo njihove nasvete znali prenesti na naše otroke in vnuke.”

Sicer pa je Jožica Šerbinek mama in babica ter ženska, ki je 16 let vodila Društvo kmečkih žena Jakob.  Verjame, da je s trdim delom in veliko volje moč uresničit vse zastavljene cilje. Svoje srce je podarila pridelavi in predelavi zelišč in aromatičnih rastlin na zeliščnem vrtu “Pri Jožici”. “Prav vse rožice lahko uporabljamo. Nekatere imajo zdravilno moč, zaradi katere jih je dobro imeti pri roki, dišavnice pa se dodajajo jedem. So nam v veselje, nam koristijo in obenem pomagajo znova navezovati tesnejši stik z naravo. Ponujajo nam imenitno kombinacijo lepote in uporabnosti.” Ob svoji domačiji v Ročici v Jakobskem Dolu ima pet arov velik vrt, na katerem uspeva 70 različnih zelišč, dišavnic, nekaj je tudi sadnih dreves in jagodičevja.