Miša Pušenjak tokrat svetuje glede aktualnih opravil na vrtu v mesecu novembru.

V prvih dneh novembra, potem ko je v zadnjih dneh padlo precej dežja in so jutranje temperature vedno nižje, je čas, da opravimo še zadnja opravila na zelenjavnem vrtu. Če bomo izkopavali korenje, repo, črno redkev, peteršilj in ostale korenovke, jih je potrebno, preden jih damo v klet, dobro osušiti. Še bolje bi bilo, da počakamo, da se zemlja posuši, kar bo pa, glede na to, da se vreme v prihodnjem tednu še ne bo umirilo, težko. “Poiščemo pokrit prostor, v katerem piha, in tam posušimo korenovke. Nakar pa je pomembno, da jih nalagamo v tankih plasteh v plitke zaboje in jih postavimo v klet z visoko zračno vlago, če je mogoče, naj bo prostor popolnoma v temi. Korenovke lahko prezimujemo tudi v zasipnicah, kar pa pride v poštev šele v drugi polovici novembra, saj je zemlja zdaj še pretopla,” je pojasnila specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Miša Pušenjak. Predvsem korenje lahko zakopljemo v pesek, žagovino ali zmleto listje, s čimer ohranjamo vlago. To je koristno zlasti v suhih kleteh z malo zračne vlage.

“Osnovno pravilo je, da ga stročkamo tik pred sajenjem”

Miša Pušenjak še opozarja, da je sedaj pravi čas za saditev česna. Pravzaprav lahko to storimo še vse do konca novembra, če ga sadimo kasneje, se bo to poznalo na pridelku. “Osnovno pravilo je, da ga stročkamo tik pred sajenjem. V nasprotnem primeru prehitro požene liste in ima manj korenin. V jesenskem času ga sadimo približno osem centimetrov v globino, pri čemer je pomembno, da tudi spomladanske sorte posadimo jeseni,” svetuje Pušenjakova. Dodaja, da česen ne mara gnojenja s hlevskim ali kakšnim drugim gnojem, lahko pa ga posadimo tja, kjer smo uporabili kompost. Dobro je tudi, da vsaj štiri leta na tej gredi ni rasla nobena lukovka (čebula, por, šalotka, …) in, če je izvedljivo, tudi ne križnica (brokoli, cvetačo, brstični ohrovt, zelje, …). Sosed česna naj ne bo drobnjak, vedno pa posadimo na način, da bomo lahko posevek februarja pokrili, s čimer ga bomo obvarovali pred česnovo muho. Glede mešanih posevkov strokovnjakinja pravi, da česen težko kombiniramo z drugimi posevki, lahko pa ga posadimo med jagode: “Jagoda česna ne bo reševala pred muho, bo pa česen reševal jagodo pred pršico.” 

Hlevski gnoj uporabimo obvezno jeseni

Ko se bo zemlja posušila, začnemo z gnojenjem vrta. Če gnojimo s hlevskim gnojem, moramo to obvezno narediti jeseni. Velja tudi pravilo, da moramo gnoj obvezno spraviti v zemljo. To lahko storimo s prekopavanjem z lopato ali s pomočjo prekopalnika. “Če ga samo potresemo na gredico, škodimo okolju, poleg tega gnoj zgublja na hranilni vrednosti. Zelo pomembno je, da na gredici, pognojeni z gnojem, takoj ne rastejo korenovke, stročnice in lukovke. Na kvadratni meter uporabimo le liter in pol gnoja.”