Saj veste, da ena plastenka za razgradnjo potrebuje več stoletij, ne? Znanstveno odkritje posebnega encima to omogoči v le nekaj urah!

Znanstveniki in inženirji teksaške univerze v Austinu so pretekli mesec v priznani znanstveni reviji Nature objavili navdušujočo in prebojno novico – z dolgim raziskovanjem so namreč uspeli razviti novi encim, ki v le nekaj urah razgradi najbolj pogoste oblike plastične embalaže.

»Ko razmišljamo o možnostih sanacije, potrebujemo encim, ki lahko deluje pri sobni temperaturi. Zato verjamemo, da bi lahko bila naša tehnologija ključnega pomena v bližnji prihodnosti,«je povedal eden od raziskovalcev teksaške ekipe, ki so pripravili raziskavo z uradnim naslovom »Inženiring hidrolaz s pomočjo strojnega učenja za depolimerizacijo PET.«

Teksaški raziskovalci so se pri oblikovanju novih procesov razgradnje plastične embalaže osredotočali na polietilen teraftalat oziroma PET, ki v največji meri sestavlja naše plastenke, embalažo za živila ter tekstilna vlakna. Tako so z ustvarjanjem novih mutacij v naravnem encimu PETase uspeli doseči, da slednji PET v le 24 urah razgradi na manjše kose.

Deluje kjerkoli

Posebnost tega revolucionarnega odkritja je tudi ta, da encim plastiko razgrajuje pri temperaturi, nižji od 50 stopinj Celzija, kar daje potencial za zares široko rabo tega encima širom po industriji. Kot možnost za prvo širšo rabo teksaški raziskovalci tako vidijo deponije plastične embalaže, ki nujno potrebujejo hitro in učinkovito rešitev.

Znanstveni članek o predstavljeni raziskavi najdete v priznani znanstveni reviji Nature na naslednji povezavi.

»Ko razmišljamo o možnostih sanacije, potrebujemo encim, ki lahko deluje pri sobni temperaturi. Zato verjamemo, da bi lahko bila naša tehnologija ključnega pomena v bližnji prihodnosti,«je povedal eden od raziskovalcev teksaške ekipe, ki so pripravili raziskavo z uradnim naslovom »Inženiring hidrolaz s pomočjo strojnega učenja za depolimerizacijo PET«, ta pa je bila finančno podprta s strani multinacionalne naftne in plinske korporacije Exxon Mobil.

Vir: Ekovjesnik