Zelena revolucija francoske prestolnice več kot očitno uspeva, saj je reka Sena postala toliko čistejša, da so se vanjo spet naselile ribe, v prihodnjih letih pa se bo morda mogoče v njej celo kopati. Upanje za Dravo torej ostaja …

Pariško vodstvo si je že nekaj časa nazaj zastavilo precej drzen cilj – do poletnih olimpijskih iger leta 2024 očistiti Seno tako, da bo v njej mogoče celo kopanje. Zaenkrat jim uspeva, saj so letos, ko so »zeleni« mejniki zaradi koronavirusa, ki je vsaj malo upočasnil naše uničevanje Zemlje, še bolj vidni, v pariški reki opazili ribe.

Več desetletij nazaj je bilo kopanje v Seni nekaj običajnega in tega se starejši prebivalci francoske prestolnice radi spominjajo. A širjenje mesta, bliskovita industrializacija in vse več motornih vozil so privedli do tega, da so bile v 70. letih prejšnjega stoletja v Seni le še tri vrste rib. Nekaj let kasneje ni bilo več nobene. V pariških glavah so se takrat sprožili alarmi in mesto si je vse od spoznanja prizadevalo za uspešno čiščenje reke ter revitalizacijo njene flore in favne.

V Seno se vračajo pravi velikani

Uspelo je. Prebujanje kompleksnega ekosistema v spodnjem videu opiše tudi mladi znanstvenik Bill Francois, ki pove, da se je v Seno vrnil som, opaziti pa ga je mogoče v samem središču mesta. Ne le to, v Seno so se vrnili pravi velikani – letos je uspelo naravovarstvenikom uloviti in potem spustiti nazaj kar 2,43 metra dolgega soma, ki je tehtal 90 kilogramov.

Ob vsakoletni poletni mestni plaži, ki jo vodstvo uredi ob umetnem jezeru Bassin de la Villete, bo tako mogoče že v prihodnjih letih kopanje urediti tudi ob obali reke Sene. Vseeno pa kljub veselim novicam mestno vodstvo z izjemno »zeleno« županjo na čelu poudarja, da pot do čiste reke nikakor ni končana. Problem je predvsem plastika, ki pa je je v vodi žal vse več.

Vir: Ekovjesnik