Kar 75 tisoč gospodinjstev bo z električno energijo oskrbovala največja dvostranska sončna elektrarna v Evropi, ki je s svojim delovanjem pred kratkim začela v Grčiji.

Fotografija je simbolična

V Grčiji se je nedavno odprla čisto nova solarna farma, ki je prav posebna celo na ravni Evrope, saj jo sestavljajo dvostranske oziroma bifacialne plošče. Za Grčijo ta zeleni projekt ni prvi, gotovo pa tudi ne zadnji, saj bodo do leta 2030 zmogljivost iz obnovljivih virov energije povečali na skoraj 20 gigavatov.

Pot do energetske samooskrbnosti

Revolucionarni solarni park, ki se nahaja v severnem grškem mestu Kozani, deluje z močjo kar 204 megavatov, za njegovo postavitev pa je bila ključna največja grška naftna rafinerija Hellenic Petroleum. Ocenjuje se, da bo lahko sončna farma v sončni Grčiji poskrbela za kar 75 tisoč gospodinjstev, proizvedena električna energija pa se bo stekala v državno električno omrežje.

Ocenjuje se, da bo lahko sončna farma v sončni Grčiji poskrbela za kar 75 tisoč gospodinjstev, proizvedena električna energija pa se bo stekala v državno električno omrežje.

Že sedaj Grčija po statističnih podatkih s pomočjo obnovljivih virov energije proizvede več kot 20 % svoje porabe, z novim solarnim parkom pa lahko pričakujemo, da bodo še bolj energetsko samooskrbni. Grška vlada je ob odprtju solarnega parka obljubila še, da si bodo v prihodnje prizadevali za olajšanje postopka pridobivanja gradbenih dovoljenj, obenem pa bodo poskrbeli tudi za vlaganje v vetrno energijo na morju.

Vir: Euronews