K obnovljivim virom energije se usmerja tudi naša soseda, ki na otoku Cresu začenja z gradnjo največje sončne elektrarne v državi.

Pred kratkim se je na Cresu začela gradnja sončne elektrarne Orlec Trinket – Vzhod, ki bo končana že prihodnje leto, že kmalu zatem pa bi ji naj sledila še druga, Orlec Trinket – Zahod. Gradnja, ki jo je epidemija koronavirusa sicer nekoliko zamaknila, za Hrvaško predstavlja pomemben korak v smer promocije in uporabe obnovljivih, bolj trajnostnih virov energije. Prav hrvaški otoki z velikim številom sončnih dni za postavitev solarne elektrarne predstavljajo odlično priložnost, zato je v prihodnjih letih mogoče pričakovati še več takih projektov.

Energija za 2000 domov

Za projektom sončne elektrarne stojijo tovarna PVI Solar kot investitor, splitsko podjetje Fractal ter samostan Svetega Frančiška, ki je lastnik zemljišča, na katerem bo stala elektrarna. Finančna ocena projekta znaša približno 45 milijonov kun oziroma nekaj več kot 6 milijonov evrov, njena končna moč pa bo znašala približno 6,5 MW.

Samo elektrarno bo mogoče najti v bližini naselja Orlec, vzhodno od magistrale Porozina – Mali Lošinj. Pričakuje se, da bo elektrarna letno proizvedla za približno 8,5 milijona kWh energije, kar je dovolj za 2000 gospodinjstev.

Ogljično nevtralni Cres

Otok Cres se z velikim projektom sončne elektrarne pridružuje več hrvaškim deležnikom, ki si prizadevajo s pomočjo povezovanja in privatnih investitorjev vpeljati več elementov zelene, bolj trajnostne energije ter nekatere dele Hrvaške pretvoriti v energetsko učinkovite, če ne celo samooskrbne. Ne le to, prebivalci Cresa so si ob premiku k sončni energiji zadali še cilj, da v naslednjih 20. letih postanejo ogljično nevtralni.

Vir: IBNA