Tako kot smo imeli nekoč doma preveč plastenk, imamo sedaj omare polne stekleničk za večkratno uporabo, ki niso nujno najbolj okolju prijazne. Kaj pa, če jih zamenja čisto nova, ki velja za najbolj trajnostno?

Foto: Encirc

V primerjavi z ostalimi materiali steklo že sedaj velja za najbolj ekološko, saj ga je mogoče v največji meri predelati in ponovno uporabiti. Pa vendar njegova pridelava in predelava vključujeta vrsto snovi in materialov, ki so okolju izjemno škodljivi, pri energetsko izjemno potratni proizvodnji pa nastane tudi precej nepotrebnega odpada. Je pa okolju zelo prijazno proizvodnjo stekla in steklenic uspelo doseči severnoirsko podjetje Encirc, ki se lahko pohvali z res minimalno količino »pridelanega« ogljikovega dioksida.

Kar 90 odstotkov manj ogljikovega dioksida, še vedno pa odpadni materiali

Encirc steklo za steklenice proizvaja s pomočjo obnovljivih biogoriv, ki ob gorenju izpustijo le majhen delež ogljikovega dioksida – količina izpustov CO2 se s tako zamenjavo zmanjša za kar 90 odstotkov. S tem podjetje, ki velja za enega od večjih proizvajalcev steklenic za masovno potrošnjo, postavlja nov mejnik in dokazuje, da bi lahko bilo v prihodnje tudi masovno zeleno.

Več o revoluciji v proizvodnji steklenic lahko preberete na naslednji povezavi

Vseeno kakšno zeleno rešitev ali dve potrebujejo še odpadki, ki nastanejo ob proizvodnji stekla, to so predvsem onesnažen pesek ter majhni delci stekla, polni silicijevega dioksida, ki lahko močno onesnažijo zemljo ter posledično pitno vodo. V podjetju Encirc sicer finalne rešitve za ta problem še nimajo, vseeno pa s samo zgradbo novih trajnostnih steklenic zagotavljajo, da jih je možno v enaki obliki uporabiti tudi do dvajsetkrat, kar pa prihrani precej predelovalnega in reciklažnega procesa ter tamkajšnjih odpadnih snovi.

Večina steklenic v Evropi je prav Encircovih

Podjetje Encirc deluje pod okriljem mreže Vidrala, ki velja za številko ena v proizvodnji in distribuciji steklene embalaže v Veliki Britaniji, na Irskem in Evropi. Zaposluje skoraj 2000 posameznikov, letno pa uspe Encircu proizvesti štiri milijarde steklenic ter druge steklene embalaže, od tega jih je za polnjenje s pijačami namenjenih 250 milijonov. Bo naslednjič, ko v roke primete katero od njihovih steklenic ta okolju bolj prijazna? Za vsak primer je po prvi uporabi nikar ne odvrzite, ampak ji poskusite najti novo namembnost.

Vir: Encirc