Zdaj že vemo, da je Dunaj precej zeleno mesto, a za nove projekte se večinoma ne odloča občina, ampak prebivalci, ki sodelujejo na številnih natečajih in sami sporočajo svoje želje. Bi to delovalo tudi pri nas?

Foto: Facebook/Ulli Sima

Izbor projektov v okviru mariborskega participativnega proračuna je sicer pokazal, da si vsaj del Mariborčanov želi zelenih novosti, saj so se med predlogi pojavile zelene strehe in celo zelena stena z vertikalnim vrtom na Nasipni, pa vendar je Mestna občina Maribor projekte zavrnila. O zelenih idejah razpisa smo v preteklem letu pisali tudi v prispevku DNEVNA: Mariborčani s(m)o si zaželeli zelenega in trajnostnega Maribora, ga bomo tudi dobili?.

Manj asfalta, več zelenja

Dunaj ubira nasprotno strategijo in svoje meščane neprestano vabi, da na številnih natečajih in razpisih predlagajo čim bolj zelene projekt, povedo, kje bi si želeli novega parka, kje bi želeli nov drevored, kam se naj postavi nov čebelji panj, kje se naj zgradi vertikalni vrt, kje zelena streha in podobno, občina pa njihove predloge z veseljem usliši.

Meščani na Dunaju aktivno sodelujejo pri ozelenjevanju mesta. Foto: Facebook/Ulli Sima

Trenutno tako na Dunaju poteka celo razpis, na katerem lahko svoje predloge za kreativno ozelenitev mesta podajo posamezniki iz celotne Evrope. Naslov razpisa se glasi »Manj asfalta in več zelenja«, trenutno pa je na mestni urbanizem svoje predloge podalo že več kot 120 Dunajčanov. Vse predloge bo po koncu izbora pregledala posebna komisija, izvedljive pa bo umestila na posebno spletno platformo, kjer bodo širši javnosti na voljo za glasovanje.

Razpis najdete na naslednji povezavi.

Na natečaju naših avstrijskih sosedov lahko torej sodelujemo tudi Mariborčani, priložnost pa lahko izkoristimo tudi za pregled predlogov, ki bodo po koncu razpisa predstavljeni ter nabiranje idej za prihodnje – resnično upamo, da lahko vertikalni vrt ali celo zeleno streho kaj kmalu pričakujemo tudi pri nas.