Sončne elektrarne postajajo nekaj posebnega – ena namreč odslej plava na jezeru hidroelektrarne Banja v Albaniji!

Foto: Statkraft

Največji evropski proizvajalec obnovljivih virov energije, Statkraft, je v sodelovanju z norveškim podjetjem Ocean Sun nedavno prvič zagnal prvo plavajočo solarno elektrarno, ki se nahaja na jezeru hidroelektrarne Banja v Albaniji. Ta je prav tako Statkraftova ter deluje z močjo 72 megavatov.

Floating solar plant starts production from Statkraft on Vimeo.

Premierni zagon se je izkazal za izjemno uspešnega, plavajoča sončna elektrarna pa je tako že priključena na nacionalno energetsko mrežo, v katero pošilja proizvedeno električno energijo. V trenutni fazi solarna elektrarna obsega kar 1536 sončnih panelov s skupno močjo 500 kW, ki so nameščeni na posebni plavajoči platformi, veliki skoraj 4000 kvadratnih kilometrov.

Albanija – najbolj zelena država?

V naslednji fazi se bo trenutni plavajoči elektrarni dodalo še tri plavajoče platforme s skupno močjo 1,5 MW. Naj dodamo, da Albanija v tem delu Evrope predstavlja državo z največjim deležem proizvedene energije s pomočjo obnovljivih virov, pohvali pa se lahko s kar osmimi hidroelektrarnami! Ker država spada med kraje z največ sončnimi urami v letu, se tako nameravajo v prihodnosti vse bolj usmerjati v pridobivanje električne energije s pomočjo energije sonca.

V trenutni fazi solarna elektrarna obsega kar 1536 sončnih panelov s skupno močjo 500 kW, ki so nameščeni na posebni plavajoči platformi, veliki skoraj 4000 kvadratnih kilometrov.

Nad uspehom, ki ga v Albanijo prinaša nova plavajoča sončna elektrarna, so navdušeni tako v Statkraftu kot v Ocean Sun, novost, ki za državo predstavlja pomembno prelomnico na poti v zeleno, trajnostno prihodnost, pa so navdušeni tudi v državnem vrhu. Vse pohvale Albaniji, čas je, da v zeleno tako močno zagrizemo tudi v Sloveniji!

Vir: Statkraft, Ekovjesnik