V juliju so kolesa prvič zapeljala po najdaljši solarni stezi na svetu, ki je bila v posebnem zelenem projektu postavljena v bližini Utrechta.

SolaRoad, najdaljša solarna kolesarska steza na svetu Foto: SolaRoad

Prvi so po nizozemski solarni kolesarski stezi SolaRoad, izdelanih iz posebnih betonskih plošč, obdanih z zaščitno fotovoltaično plastjo, zapeljali učenci lokalne osnovne šole, ki so po prevoženih 330 metrih steze uradno otvorili »pot v prihodnost« ter okronali enega najbolj zanimivih zelenih projektov na Nizozemskem.

SolaRoad, najdaljša solarna kolesarska steza na svetu Foto: SolaRoad

SolaRoad, najdaljša solarna kolesarska steza na svetu Foto: SolaRoad

SolaRoad, najdaljša solarna kolesarska steza na svetu Foto: SolaRoad

Pilotni projekt je dokazal, da je mogoče površine, ki so že same po sebi uporabne, še nadgraditi – ceste, ki običajno prejmejo precej sončne svetlobe, namreč od nizozemskega projekta dalje predstavljajo doslej nesluteni potencial za pridobivanje zelene električne energije ter učinkovit način za borbo proti emisijam ogljkovega dioksida.

Dve muhi na en mah

»To je zelo pomembno. Do leta 2040 želimo biti podnebno nevtralni, zato si moramo drzniti uporabljati inovacije in ta je izjemno inovativna,« so lokalni predstavniki povedali ob otvoritvi solarne kolesarske steze: »Naša provinca je zelo polna in prostora ni več veliko, zato je bilo potrebno preizkusiti možnost dvojne uporabe. Če lahko uporabiš ceste za proizvodnjo energije, imaš dvojno prednost.«

Čeprav solarne kolesarske steze obstajajo tudi drugod, je ta, ki se nahaja v manjšem kraju v bližini Utrechta, najdaljša na svetu – meri približno 330 metrov ter je zgrajena iz posebnih betonskih plošč, ki so obdane z materialom, ki prepušča sončno svetlobo ter jo uspešno dovaja do vgrajenih solarnih celic. Naj dodamo, da so plošče dovolj trdne in vzdržljive, da so za ceste povsem primerne in dovoljujejo celo vožnjo tovornih vozil, v primerjavi s strešnimi paneli pa 75 % električne energije. Vrednost celotnega projekta, ki zagotovo še ni dokončen, je ocenjena na 1,3 milijona evrov.

Vir: SolaRoad, AP News