Ogljikov dioksid je skoraj v treh četrtinah kriv za segrevanje ozračje, največ tega toplogrednega plina pa proizvedeta uporaba fosilnih goriv ter proizvodnja cementa. Proizvajalci tako zaključujejo onesnaževalno sago in se zavezujejo k spremembam …

Fotografija je simbolična.

66 % krivde za segrevanje ozračja nosi ogljikov dioksid, precej emisij slednjega pa nastane pri proizvodnji betona in cementa. Proizvajalci so bili tako pozvani k spremembam, ki bodo, kot so napovedali, korenite. Tako so se zavezali, da bodo do leta 2050 poskušali doseči klimatsko nevtralnost oziroma brezogljičnost. Postavili so tudi nekoliko bolj kratkoročne cilje – do leta 2030 bodo tako emisije podjetij, združenih v Global Cement and Concrete Association (GCCA), zmanjšali kar za četrtino.

Zeleno lahko misli tudi industrija

Četrtina se morda ne sliši veliko, a v praksi bi to pomenilo za kar 5 milijard ton ogljikovega dioksida manj s strani proizvajalcev betona in cementa, kar pa nikakor ni zanemarljivo – številka je primerljiva 15 milijardam potniškim letom med Parizom in New Yorkom!

Proizvodnja cementa je zaslužna za 7 % vseh emisij ogljikovega dioksida.

Organizacija je k sodelovanju pozvala tudi odločevalce na globalni, nacionalnih ter lokalnih ravneh – ni dovolj le odločitev ene od panog, saj korenito tranzicijo na zeleno pot potrebuje skoraj vsa industrija, ki lahko to doživi le s skupnim delovanjem. Odločitev organizacije GCCA je prelomna, saj ta povezuje kar 80 % vseh svetovnih proizvajalcev tovrstnih materialov vključno z nekaterimi vidnejšimi kitajskimi predstavniki, cement pa še vedno velja za najbolj pogosto uporabljen gradbeni material na planetu.

Vir: Balkan Green Energy News