Tako radi kukamo za mejo in se zgledujemo po avstrijskih sosedih, zato bi bil čas, da jim sledimo tudi z zelenimi ukrepi. Dunaj se je namreč ob dnevu zemlje uvrstil med najbolj zelena mesta letošnjega leta.

Dunaj blesti kot eno najbolj zelenih mest na svetu, kar nas, ko si ogledamo vse zelene ukrepe, ki jih avstrijska prestolnica sprejema že vrsto let, niti ne preseneča.

April zaznamuje svetovni dan zemlje, ob katerem se za hip ustavimo in opozorimo na vse, kar bi bilo potrebno storiti, da ohranimo naš planet. Letos, v luči trenutne situacije, pa je bil poziv še kako prikladen. Družba Resonance Consultancy je ob priložnosti predstavila posebno poročilo, v katerem je ovrednotila mesta, ki se trudijo z zelenimi ukrepi in inovacijami ter izbrala najbolj odmevne, med njimi tudi Dunaj, ki se za še nekaj izstopajočimi mesti uvrstil na 36. mesto.

Resonance Consultancy se sicer že vrsto let ukvarja z zelenim svetovanjem ter pripravo strategij za trajnostni turizem, zelene inovacije in podobno, vsako leto pa pripravlja različna poročila, v katerih podaja predloge za ukrepe, prijazne meščanom in okolju.

Kdo ima največ zelenih površin, najboljšo trajnostno infrastrukturo in največ reciklira?

V tokratnem poročilu so v Resonance Consultancy med svetovnimi mesti, ki imajo več kot milijon prebivalcev, izbrali najboljše. Pri izboru so si pomagali z vtisi turistov platforme Tripadvisor ter vrsto statističnih podatkov, s katerimi so preučili več področij.

V obravnavo so vzeli odstotek javnih zelenih površin, delež rabe obnovljivih virov energije v skupni potrošnji energije, odstotek ljudi, ki za odhod v službo uporabljajo javni prevoz, kakovost zraka, potrošnjo vode po prebivalcu, kvaliteto infrastrukture, namenjene pešcem, stopnjo recikliranja in ponovne uporabe, kompostiranje odpadkov ter število tržnic, ki ponujajo lokalne proizvode.

Bolj zelena mesta boljša v korona-boju

Poročilo je opozorilo tudi, da so mesta, ki so izstopala v posameznih kategorijah kriterijev, tudi boljša v boju proti koronavirusu, saj imajo, če imajo npr. več zelenih površin in boljšo trajnostno infrastrukturo, tudi veliko boljše pogoje za socialno distanciranje, ki je trenutno pravilo št. 1.

Da se je prav Dunaj uvrstil na tako prestižen seznam, ne preseneča, saj mesto slovi po izstopajoči trajnostni infrastrukturi, popularni rabi javnega prevoza, obilici zelenih površin v mestnem jedru ter odgovornem ravnanju z odpadki. Odlični so tudi v podpiranju lokalnih proizvajalcev, saj je v mestu mogoče najti kar 135 tržnic, ki ponujajo izdelke majhnih pridelovalcev.

Vir: Ekovjesnik