Gospodinjstva majhne vasice v Grčiji so se združila, premagala kljubovanje grških ponudnikov energije in začela z gradnjo solarne elektrarne v skupni moči 100 MV.

Fotografija je simbolična

Grška vasica Katuna se bo lahko kmalu pohvalila z največjo elektrarno te vrste v Grčiji, ki bo vredna kar 90 milijonov evrov ter bo dosegla moč 100 MW. Gospodinjstva tamkajšnje vasice so se v skupni želji po premiku k obnovljivim virom energije združila potem, ko so dobila zavrnitev grškega distributerja električne energije HEDNO. Namesto, da bi si vsako gospodinjstvo solarne celice namestilo na svojo streho, jih raje postavljajo na sončno lokacijo nedaleč od vasice, kar jim daje videz prave pravcate sončne elektrarne.

Vaščani si obetajo dobiček

Pogajanja z ministrstvom, ki je moralo za tako obširen projekt podati dovoljenje, so bila sicer dolgotrajna, precej časa pa je vzelo tudi iskanje najboljših in najugodnejših ponudnikov solarnih celic, a so člani vasice naposled le lahko začeli z delom.

Solarne celice za vaško sončno elektrarno je tako prispevala tovarna JinkoSolar, organizatorji projekta pa predvidevajo, da se bodo stroški investicije povrnili v roku desetih let. Za tem si s sončno elektrarno, katere energija bo na voljo tudi ostalim uporabnikom, obetajo približno 14 milijonov evrov dobička letno.

Vir: Ekovjesnik