To poletje lahko iz štajerske prestolnice poletite v eno izmed najlepših gorskih pokrajin.

30. junija se začenja sezona poletov iz mariborskega letališča. Izbirate lahko med tremi destinacijami v Italiji: Bolzano na severu in Neapelj na jugu države ter toskansko Piso. Leteli boste lahko ob četrtkih, izleti pa so organizirani s pomočjo družbe SLOVENIAVACATION. Vse ljubitelje gorskega sveta, umika iz poletne vročine ali enostavno čudovitih pokrajin, čaka mesto Bolzana v gorski pokrajini Trentino.

Smučanje, vinske zgodbe, čudovite pokrajine …

Ena izmed top treh lokacij tega poletja je torej Trentinsko – Zgornje Poadižje (Trentino-Alto Adige), poznana tudi kot Južna Tirolska ali pa kot Tridentinska Benečija / Venezia Trentina. Gre za eno od dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo in eno od petih s posebnim statutom. Na severu meji z Avstrijo, na zahodu s Švico in z deželo Lombardija, na jugu in na vzhodu z Benečijo. Njeno glavno mesto je Trento, leži nedaleč stran od najbolj priljubljenega jezera v Italiji – Gardskega jezera.

Nad najslovitejše destinacije sodijo mesto Bolzano in seveda prestolnica pokrajine mesto Trento. Nad Bolzanom leži prelepo mesto Merano, v dolini Pustertal pa mesto Brunico. Nato je tu seveda še Riva na Gardskem jezeru in še in še …

V nadaljevanju poglejte, katere so tiste najbolj značilne posebnosti in cilji, ki vabijo turiste iz vsega sveta na obisk, poletne počitnice ali izlet na Južno Tirolsko.

Dežela narodnih parkov, gora in Reinholda Messnerja

V deželi Južna Tirolska se nahajajo številni narodni parki, kot so Paneveggio, Adamello Brenta, sloviti Stelvio, park Aurina, Park Tre Cime in park Sciliar Catinaccio.

V regiji se nahajajo veličastni gorski venci, kot je še omenjeni Adamello, pa Alpi Venoste, kjer so našli tudi legendarno mumijo Otzi, ali pa slovite Tre Cime di Lavaredo.

Tod živi slaven alpinist Reinhold Messner. Nedaleč stran od Merana, v dolini Venost, na vhodu v dolino Val Senales, najdete njegov veličasten grad Juval, kjer domuje in kjer najdete zbirko tibetanskih mask in številnih artefaktov iz gora vsega sveta.

Messner je uredil tudi 5 muzejev na zanimivih lokacijah, enega v slovitem gradu Sigmundskronn pri Bolzanu. Ustvaril je blagovno znamko Messner Mountain Museum. Fantastično – malo za šalo, malo za res, ves teden bi tako lahko posvetili samo obiskom njegovih inovativnih vrhunskih razstav. In zagotovo vam ne bi bil dolgčas.

Planinarjenje, pohodi in smučarija skozi poletja

Dežela ponuja izjemne možnosti za preživljanje aktivnih počitnic, še posebej, če bi želeli doživeti veličastni gorski svet in se podati na pohode vseh možnih težavnih stopenj. V dolini jabolk, Venasti, boste lahko uživali v jabolčnih nasadih, potem ko se boste vrnili iz kakšnega od tritisočakov v skupini Texel.

Planinske in pohodniške poti so zelo dobro označene, morda je potrebno opozoriti le, da gre seveda za drugačne markacije, kot smo jih vajeni v Sloveniji. Vrhunsko izhodišče za potepanje po gorah je tamkajšnja dolina Val Senales. Priporočamo vzpon na goro Simmilaun, od koder boste doživeli nepopisno lepe razglede na italijanske in avstrijske gore.

 

V Val Senales se nahaja tudi celoletno smučišče, ki se razprostira nedaleč od najdišča mumije Otzi na meji z Avstrijo. Gre za odlično destinacijo za tiste, ki bi radi rezali zavoje tudi sredi poletja.

Soočite se lahko z kolesarskimi izzivi Alp

Južna Tirolska je seveda tudi dežela, kjer na račun pridejo ljubitelji kolesarjenja. Ponuja izjemne možnosti za vsak tip kolesarjev. Najdemo številne vrhunske parke za gorsko kolo, začenši kar na Gardi, ki je tako ali tako sinonim za vse ljubitelje enduro kolesarstva. Ta zgodba se seveda seli tudi v Dolomite na severu dežele. Ljubitelji cestnega kolesarstva bodo tod našli najslovitejše prelaze Italije … Med drugim kraljevi vzpon na prelaz Stelvio, ne smemo pa pozabiti še na Sello Rondo.

Urejenih je stotine kilometrov kolesarskih stez in povezav, ki vodijo iz severa Alp proti morju. Regija je pravi paradiž za lahkotna kolesarska potepanja, varno boste lahko kolesarili tudi z otroci.

Dežela vina in vinskih cest

Južna Tirolska je tudi dežela vina in vinske trte. Od tam prihaja recimo legendarni Traminec, in sicer iz kraja Tremeno ali Tramin. Južna Tirolska je v svoje osrednjem delu prepredena z vrhunskim vinskimi cestami, ki povezujejo najodličnejše lege. Ljubitelji vina boste tod prišli na svoj račun. V Italiji se sicer uvršča med najmanjše vinske regije, toda njena lega in klimatski pogoji, kjer se mešata topel mediteranski zrak Jadrana ter alpska klima, je v bistvu posebno zanimiva za določene sorte grozdja.

Na področjih, ki so razporejena po deželi, raste 20 vrst grozdja. Najdete lahko tudi mnogo vrhunskih kleti. Dežela je zgodbo o vinu povezala tudi v turistični produkt, ki se deli na področja kot so Hrana in vino, Vino in pohodi med goricami, Vino in kolesarjenje ter vino in arhitektura.

Church spire in turquoise lake, Trentino Alto Adige, Italy

Med posebnostmi dežele tudi sloviti prebivalec “Otzi”

Med posebnosti dežele zagotovo sodi še slovita mumija Ozti. Ötzija, ki je umrl pred približno 5.300 leti, sta leta 1991 v Ötztalskih Alpah blizu meje z Avstrijo našla nemška plezalca. Mož, ki je ležal v ledu, je visok 1,65 metra, star je bil 45 let in imel rjave oči. Znanstveniki so odkrili, da je bolehal za limsko boreliozo, imel pa je tudi laktozno netoleranco.

Po mnenju znanstvenikov je bil Ötzi ob svoji smrti star 45 let, umrl pa je zaradi poškodb, ki mu jih je prizadejala puščica. Ime je dobil po dolini, ki sicer leži večidel na ozemlju Avstrije – tako imenovani Otztal, a so od tam preko visokih gorskih prelazov že v pradavnini hodili na jug, proti današnji dolini Senales in nižje ležeči Venosti. Mumija se nahaja danes v Bolzanu, v arheološkem muzeju , kjer jo hranijo v posebni ledeni komori. Obisk je pravo doživetje za vsakogar.

Južno Tirolsko izberite, če bi želeli preživeti nenavadne počitnice, polne doživetij, v izjemno urejenem okolju, ob vrhunski kulinarični in vinski ponudbi, ter premnogimi kvalitetnimi nastanitvami.