Ta teden je na vrsti turnir za odprto prvenstvo ZDA, ki bo na legendarnem igrišču Pebble Beach v Kaliforniji.

Zaradi sprememb koledarja PGA si največji turnirji v golfu zdaj sledijo vsak mesec. Po aprilskem mastersu v Augusti, prvenstvu PGA, ki je bil sredi maja, je ta teden na vrsti odprto prvenstvo ZDA. Turnir bo potekal na legendarnem igrišču Pebble Beach v Kaliforniji, krog favoritov za zmago pa je znova zelo širok in vključuje tudi Tigerja Woodsa.

Izjemni pogledi na Pacifiški ocean

Odkar je 43-letnik v Augusti osvojil svoj petnajsti »major« v karieri, je golf v ZDA znova postal eden najbolj gledanih športov. Igrišče na polotoku Monterey, ki ga krasijo izjemni pogledi na Pacifiški ocean in ki bo letos praznoval sto let obstoja, bo brez dvoma pripomogel k temu, da bodo televizijske mreže po turnirju poročale o novih rekordih gledanosti. CBS je imel nazadnje takšno gledanost kot zadnji dan letošnjega mastersa, ko je v Beli hiši sedel Ronald Reagan oziroma pred več kot 35 leti.

Igrišče s precej višjo travo ob igralnih poljih

Pebble Beach, ki bo letos šestič prizorišče US Opna, bo najboljše igralce na svetu pričakal z ožjimi čistinami (angleško: fairway) kot običajno, predvsem pa s precej višjo travo ob igralnih poljih, ki bo ob stalni morski sapi dodatno otežila igro. Strokovnjaki največ možnosti pripisujejo igralcem, ki bodo žogico ohranili na čistinah. Izpostavljajo pa jih pet. Branilec naslova je vodilni igralec na svetovni golfski lestvici Američan Brooks Koepka, ki je maja osvojil prvenstvo PGA in ki lahko postane šele tretji igralec v zgodovini s tremi zaporednimi naslovi na US Opnu.

Nase znova opozoril na turnirju Memorial pred dvema tednoma

Woods, ki se je po mastersu povzpel na peto mesto lestvice, se vrača na prizorišče, kjer je na US Opnu leta 2000 dosegel eno svojih najbolj prepričljivih zmag na »majorjih«. Tekmece je tedaj premagal za 15 udarcev in osvojil prvega od svojih treh naslovov na OP ZDA. Po aprilski Augusti je njegova forma padla, nase pa je znova opozoril na turnirju Memorial pred dvema tednoma. Zadnji turnir PGA prejšnji teden v Kanadi je dobil Rory McIlroy s Severne Irske. Zadnji dan je odigral z 61 udarci in drugouvrščenega prehitel za sedem udarcev. McIlroy je US Open osvojil leta 2011, pri 30 letih pa ima še tri velike zmage, kar ga uvršča na tretje mesto med še dejavnimi igralci. Več jih imata le Woods in Phil Mickelson (po pet).

Za zmagovalca US Opna ček v višini 2,25 milijona dolarjev

Američan Dustin Johnson je oba letošnja »majorja« končal na drugem mestu, tako da je zdaj osvojil druga mesta na vseh štirih največjih turnirjih. Na lestvici je drugi pred McIlroyjem in Justinom Rosom, med favoriti pa je predvsem zaradi dejstva, da mu igrišče Pebble Beach zelo ustreza. Kot petega kandidata za naslov strokovnjaki navajajo še enega domačega igralca Patricka Cantlayja, ki je rojen v bližini igrišča in ki dobro pozna značilne lastnosti trave Poa annua (enoletna latovka), kakšna raste tudi na zelenicah Pebble Beacha. Cantley je pred 14 dnevi osvojil turnir Memorial, sedem uvrstitev v »top 10« v tej sezoni pa ga je pripeljalo do osmega mesta na svetu.

Zmagovalec US Opna bo poleg čeka v višini 2,25 milijona dolarjev prejel 600 točk za FedExov pokal, desetletno pravico nastopanja na odprtih prvenstvih ZDA, neposredno mesto na naslednjih petih »majorjih« ter karto za PGA Tour do konca sezone 2023/24.