Marko Šuler drži besedo. Napovedal je, da bo novi trener Maribora znan po derbiju z Olimpijo. Derbi je mimo, Saša Gajser pa ostaja v vlogi (začasnega) trenerja. Saj Šuler ni navedel do kdaj bo znano novo ime. Je pa navrgel omenil, da ima kar 47 ponudb. Kar kaže na renome vijoličastih.

Ampak obenem se je iskanje trenerja tudi prelevilo v spoznavanje realne moči. Kar je Oliver Bogatinov napovedal takoj po napovedal, da bo Maribor dobro zaslužil s prodajo Žana Kolmaniča, se je uresničilo. Bogatinovu je, ko gre za prodajo, največ uspelo, ko je odšel.

Bo Gajser presegel samega sebe?

Šulerja čaka dokazovanje takoj na začetku. Po tednu dni, kar je nepričakovano prevzel funkcijo športnega direktorja, je za spletno stran kluba dopolnil: »Iščemo dolgoročno rešitev, ostalih možnosti ni in niti ne moremo več posegati po eksperimentih. Saša Gajser zagotovo ostaja na klopi v soboto v Novi Gorici, morda tudi v prihodnje. Zadeve se odvijajo v pravo smer. Rad igram z odprtimi kartami, korektno in zaenkrat je Saša naš trener. Ko se to spremeni, bomo sporočili.«

Nič torej ne kaže, da bo novi trener, ki naj bi predvsem poznal DNK kluba, znan prav kmalu. Mudi se sicer ne, se pa z vsakim dnem Maribor spravlja v doslej neobičajno situacijo.

Nič torej ne kaže, da bo novi trener, ki naj bi predvsem poznal DNK kluba, znan prav kmalu. Mudi se sicer ne, se pa z vsakim dnem Maribor spravlja v doslej neobičajno situacijo. Šuler namreč poudarja, da se z izbiro trenerja Maribor lahko vrne na pravo pot, ki je le takšna, kakršna je bila v preteklosti: »Drugačnega Maribora si ne predstavljam.«

 Ampak če bi Gajser vodil še kakšno tekmo po sobotnem obračunu z Gorico, bi presegel lastni dosedanji »dosežek«, ko je po odhodu Anteja Šimundže in pred prihodom Krunoslava Jurčića leta 2015 vijoličaste vodil na dveh tekmah. Maribor vsaj v preteklosti, o kateri govori Šuler, še ni imel trenerja, ki bi vodil moštvo več kot dve tekmi, pa hkrati ne bi bil imel podpisane pogodbe kot glavni trener.

Trije blizu, pa hkrati daleč

V ožji konkurenci za novega trenerja naj bi bili, kot smo že poročali, Simon Rožman, Krunoslav Jurčić in Ante Šimundža. Ampak ker informacije iz Ljudskega vrta kapljajo počasi, previdno in ne vedno povsem zanesljivo, je bil med trojice doslej najdlje Ante Šimundža. Po naših virih predvsem zato, ker bi mu naj že ob samih pogovorih v Murski Soboti prekinili pogodbo, ki mu z Muro sicer poteče po koncu sezone. Zato naj se s Šimundžo, ki je ob Bojanu Prašnikarju in Darku Milaniču spravil vijoličaste do lige prvakov, sploh ne bi (še) pogovarjali.

Ampak ker informacije iz Ljudskega vrta kapljajo počasi, previdno in ne vedno povsem zanesljivo, je bil med trojice doslej najdlje Ante Šimundža. Po naših virih predvsem zato, ker bi mu naj že ob samih pogovorih v Murski Soboti prekinili pogodbo, ki mu z Muro sicer poteče po koncu sezone.

Nič manj specifična situacija ni niti pri Krunoslavu Jurčiću. Čeprav se je z Al Nasrom že razšel, naj bi ga pogodba prav še vezala na Arabski polotok, kjer je z izjemo ene jeseni pri turškem Adanasporjem preživel večino časa. Jurčić se je sicer po naših informacijah pogovarjal z vijoličastimi, ki jih je po odhodu Šimundže leta 2015 vodil sicer le na šestnajstih tekmah, kjer pa je Maribor zabil kar 48 golov in izgubil le v Zavrču, ko je zabil vse tri (avto)gole, ter proti Celju. Jurčić je odšel tudi zato, ker je bil znova prost Darko Milanič, ki ga je Zlatko Zahović raje videl znova na klopi, čeprav je o Jurčiću kasneje govoril tudi z izbranimi besedami.

Ko imajo vijoličasti bogatejše tekmece

Tretji in najbolj »prost« kandidat je Simon Rožman po sobotnem odstopu pri NK Rijeka. Toda uspehi na Hrvaškem na podlagi dobrih dosežkov v Sloveniji s Celjem in Domžalami niso ostali neopaženi.

Madžari so ponujali 37-letnemu Rožmanu precej bolj donosno pogodbo, po naših virih vsaj dvakrat bolj donosno, kot jo zmorejo v Ljudskem vrtu, na koncu pa izbrali Imreja Szabicsa.

Tako si ga ne želi le Maribor, temveč si ga je zaželel tudi Fehervar, kjer so prav tako nedavno ostali brez trenerja. Madžari so ponujali 37-letnemu Rožmanu precej bolj donosno pogodbo, po naših virih vsaj dvakrat bolj donosno, kot jo zmorejo v Ljudskem vrtu, na koncu pa izbrali Imreja Szabicsa. Ne glede nato je Rožman tako dobil (še) boljše izhodišče pri pogajanjih.

Igranje s kartami

Sicer pa Šuler ni toliko pretiraval, ko je za Televizijo Slovenija navrgel številko 47 ponudb. Pogovarjal se je tudi s tistimi, ki so na najbolj pomembnih funkcijah tudi v našem nogometu, izpustil ni niti najbolj pričakovanih in želenih imen, ki pa so trenutno pogodbeno vezani, kar kaže, da si je res vzel čas.

In prav časa ima še po svoje dovolj. Če si vzame čas še naslednji teden, ko Maribor sicer čakata kar dve tekmi (doma s Koprom, v gosteh z Muro), bo lahko zavihal rokave, ko sledi najdaljši reprezentančni premor zadnjih let, ki bo trajal vse do 3. aprila. Manj mu gre na roko rezultat, ki je v Ljudskem vrtu pač vedno v ospredju. Maribor je sicer spet poravnan z Olimpijo na vrhu, toda vijoličasti lani še drugič v treh letih niso dodali nobene nove lovorike. Smelo izogibanje naglim eksperimentom, kakršna sta bila Sergej Jakirović in Mauro Camoranesi, je odgovorno ravnanje, ki pa lahko postane tudi oklevanje.

V preteklosti sicer ni bilo neobičajno, če je športni direktor kar po uradnih klubskih kanalih govoril o relevantnih temah. Prakso je uvedel in utrdil Zlatko Zahović, tuja pa ni bila niti Oliverju Bogatinovu, ki je denimo pred novim letom ob pohvalah igralcev javno kritiziral Luko Koblarja.

V preteklosti sicer ni bilo neobičajno, če je športni direktor kar po uradnih klubskih kanalih govoril o relevantnih temah. Prakso je uvedel in utrdil Zlatko Zahović, tuja pa ni bila niti Oliverju Bogatinovu, ki je denimo pred novim letom ob pohvalah igralcev javno kritiziral Luko Koblarja. Šuler je (na)povedal, da rad igra z odprtimi kartami. Težava je le, da je Maribor nazadnje dvakrat stavil in po lastnih kriterijih obakrat izgubil. Bistvo pa je, kako klub sam pospremi lastno dogajanje. Šteje vsaka beseda, vsaka izjava, vsak dogodek. Šuler to ve, zato je previden. Zaenkrat čas še ima(jo).