Primož Roglič je na današnjem kronometru spisal zgodovino.

Foto: Twitter Slovenia Olympic Team

Primož Roglič je v vožnji na čas na olimpijskih igrah v okolici dirkališča Fuji osvojil zlato medaljo. V cilju je za več kot minuto ugnal vse tekmece. Po težavah na cestni dirki je strnil vrste in se podpisal pod četrto slovensko kolajno na letošnjih OI ter drugo zlato po kanuistu Benjaminu Savšku. Roglič, aktualni tretji kolesar sveta, je napad na zlato odličje napovedal že ob prvem merjenju vmesnega časa, v nadaljevanju pa je še dodatno pritisnil na plin in pometel s konkurenco.

Poškodbe so ga stale uspeha na Touru

Preteklo sezono je Roglič, kljub temu da je veljal za nespornega favorita, postal osmoljenec na dirki po Franciji. V odločilni etapi Toura de France 2020 ga je namreč prehitel rojak Tadej Pogačar. Letos se je Roglič vrnil v odlični formi, a sta ga presenetila padca, ki sta vplivala na njegov predčasen odhod in zaznamovala težko sezono. Kljub temu da so nekateri svetovni mediji na današnjem kronometru Rogliča uvrščali v sam vrh med nesporne favorite dirke, pa vse do pričetka ni bilo znano, kako močno so poškodbe načele njegovo telo in stanje duha.

Neverjetno, kako se vsa stvar lahko hitro obrne, če verjameš in delaš trdnim izzivom naproti. Neverjetno. Sam zase vedno rečem, da nisem specialist za kronometer, a včasih naredim tudi dober kronometer. Izjemno vesel sem in ponosen.

Zaradi poškodb namreč tudi na cestni olimpijski preizkušnji ni pokazal svoje najboljše predstave in se je uvrstil na 28. mesto. Danes pa je pometel z dvomi in pokazal neverjetno vzdržljivost ter srčnost. “Neverjetno, kako se vsa stvar lahko hitro obrne, če verjameš in delaš trdnim izzivom naproti. Neverjetno. Sam zase vedno rečem, da nisem specialist za kronometer, a včasih naredim tudi dober kronometer. Izjemno vesel sem in ponosen,” je na današnji izjavi za TV Slovenija dejal slovenski kolesarski šampion Primož Roglič.

Grozljiv padec na planiški velikanki

Marsikdo morda ne ve, da je Roglič, preden je sedel na kolo, nastopal kot uspešen smučarski skakalec. Bil je en izmed najbolj obetavnih skakalcev, postal mladinski svetovni prvak in slavil na tekmi celinskega pokala. Leta 2007 pa je Primož Roglič v Planici doživel grozljiv padec. Takoj po odskoku je padel na glavo in izgubil zavest, a jo je k sreči takrat odnesel brez hujših poškodb. Utrpel je le zlomljen nos, pretres možganov in nekaj odrgnin.

Leta 2012 je končal kariero smučarskega skakalca in se začel ukvarjati s kolesarstvom. Letos je drugič nastopil na olimpijskih igrah. Prvič je pod petimi krogi nastopal v Riu de Janeiru, kjer je v cestni dirki osvojil 26. mesto, kronometer pa je končal kot deseti.