Tudi v športu so se bili primorani prilagoditi trenutni situaciji. Igralci doma trenirajo individualno. Profesionalni nogometaši so zaposleni kot samostojni podjetniki in trenutno ne morejo opravljati svojega dela. Na tem mestu upajo, da bodo igralci razumeli, da trenutno ne morejo dobiti polnih plač.

Kot poroča portal dnevnik.si, so nogometaši NK Olimpija, 12. marca, prekinili vse skupne treninge najmanj do konca marca. Že preden je Nogometna zveza Slovenije (NZS) odpovedala vsa tekmovanja, so bili v skrbel, saj se je pričel novi koronavirus hitro širiti, njih pa je bilo strah, da bi se okužili, saj je nogomet igra z veliko kontakti.

Igralci doma trenirajo individualno

»Prilagodili smo se situaciji. Igralci so doma in delajo po individualnem programu, ki je narejen do ponedeljka. V začetku tedna bodo dobili novega za naslednje dni. Čakamo na nadaljnja navodila pristojnih organov. Tisti, ki smo v pisarnah, delamo od doma. Telefoni zvonijo vsakih pet minut, saj je vse delo podrejeno licenciranju,«  je za portal dnevnik.si povedal direktor Olimpije Marko Čepelnik.

Mandarić zaskrbljen zaradi stroškov

Dokumentacijo za pridobite licence UEFA za naslednjo sezono, ki je obvezna v kolikor želijo igrati v evropskih pokalih, so oddali v preteklem tednu. Potrebno je bilo priložiti vsa dokazila o plačanih obveznostih v preteklem letu. Tu se je pojavilo nekaj težav, a kot pove Čepelnik za dnevnik.si so v zaključni fazi procesa. Čepelnik je vsak dan v stiku z Milanom Mandarićem, predsednikom NK Olimpija. Ta je zaskrbljen kako bo zbral denar za poslovanje, saj so se zaradi neigranja tekem vsi klubi znašli v težavah z likvidnostjo. Iskanje rešitev je zaenkrat še v prvi fazi.

Računajo na pomoč države

Kot še zapišejo na portalu dnevnik.si klubi trenutno iščejo rešitve v pogovorih z NZS in sindikatom. Na tem mestu pa računajo tudi na posluh države. Profesionalni nogometaši so namreč zaposleni kot samostojni podjetniki in trenutno ne morejo opravljati svojega dela. Na tem mestu upajo, da bodo igralci razumeli, da trenutno ne morejo dobiti polnih plač in da bodo solidarnostno pristali na znižanje prihodkov. Kot kažejo prakse s tujine, so nekateri nogometaši sami predlagali znižanje plačila, seveda pa se verjetno ne bo moč popolnoma izogniti odpuščanju igralcev pred iztekom pogodbe.

Trudijo se zmanjšati proračun

V NK Olimpija se trudijo, da bi njihov proračun zmanjšali na štiri milijone evrov. Zavedajo se, da bodo težko prišli do te vsote denarja. Do sedaj so bili najbolj odvisno od prihodkov od prodaje igralcev. Teh v zadnjem času ni bilo veliko. Tudi sponzorji ne morejo biti zadovoljni v kolikor tekem ni. Stroški delovanja kluba in plačila igralcev trenutno mesečno znašajo okoli pol milijona evrov. Sicer morejo za pokritje stroškov organizacije tekme prodati najmanj 2000 vstopnic. Kdaj se bo nadaljevala SNL zaenkrat še ni znano.

Dva tedna za skupinske priprave

Ob koncu še na portalu dnevnik.si zapišejo, da glede na to, da nogometaši trenutno trenirajo posamično, ne bodo mogli takoj po koncu trenutnega stanja, pričeti s tekmami, saj obstaja velika nevarnost poškodb. Predvidoma bodo potrebovali najmanj dva tedna za skupinske priprave.