Šport

Ažbe Jug: »Svoje obrambe bi z veseljem zamenjal za gole v zadnji minuti«

Jaša Lorenčič, 29.10.20 ob 09:07

Pred današnjim gostovanjem Maribora pri Muri vijoličasti še vedno pojasnujejo, da potrebujejo čas za nove ideje. Mauro Camoranesi poudarja in opozarja: »Glavna prednost Mure je, da na pamet vsi poznajo sistem in principe njihove igre«

Kazalo je, vsaj nekaj časa, da bo dvoboj Maribora in Mure za zaključek prve četrtine prvenstva na Fazaneriji odločal o prvem mestu. Da bo derbi. Pravi derbi. Saj (še) vedno je, še zlasti, dokler črno-bele, ki imajo točko več od vijoličastih, vodi Ante Šimundža. Ampak ko je sežanski Tabor v nedeljo splezal na vrh lestvice, je blišč nekaj kakor zbledel. »Ja… Ne… Ja…« se je še Mauro Camoranesi lovil ob vprašanju, ali je presenečenje, da je na vrhu Tabor, njegov prejšnji klub. Ampak bistveno vprašanje je, kdaj bodo vijoličasti na stotih odstotkih.

 Prav o odstotkih je namreč Camoranesi že pred časom sam govoril in kot primer nevedel ravno – Muro. Da je že pokazala vse, kar v tej fazi tekmovanja zmore. Drži, Prekmurci so po osvojitvi pokala, granitni obrambi in nato zelo solidnih evropskih predstavah padli v rezultatsko krizo: po dveh zaporednih porazih z Bravom in Aluminijem, so nemudoma izpadli v pokalu proti drugoligašu Dravi ter se morali zadovoljiti z remijem pri Domžalah in sprijazniti, da so zapravili vodstvo na lestvici.

Hitrost je odvisna od napada

Razlika med Mariborom in Muro se nakazuje že v odgovoru Camoranesija na novinarski konferenci : »Glavna prednost Mure je, da na pamet vsi poznajo sistem in principe njihove igre.« Pri Mariboru tega še ni.

Kdaj bo torej Maribor na stotih odstotkih? »Za nas velja komponenta časa: ustvarjamo in preoblikujemo ekipo, tako da potrebujemo še nekaj časa,« je odgovoril Camoranesi, prepričan, da se bo delo kmalu poznalo. Zakaj in kako? »Izboljšali smo se v fizični plati, saj smo sposobnejši igrati v višjem ritmu. Glede hitrosti igre pa je največ odvisno od reakcij v ofenzivnem delu. Želja po napredku gre v dobro smer.«

Kajti ravno tako, kot sta visokoleteče obetali zmagi Maribora pri Gorici (0:4) in v pokalu proti Rudarju (0:3), je realnost razkrila tekma s Koprom (1:1). Kdaj bo torej Maribor na stotih odstotkih? »Za nas velja komponenta časa: ustvarjamo in preoblikujemo ekipo, tako da potrebujemo še nekaj časa,« je odgovoril Camoranesi, prepričan, da se bo delo kmalu poznalo. Zakaj in kako? »Izboljšali smo se v fizični plati, saj smo sposobnejši igrati v višjem ritmu. Glede hitrosti igre pa je največ odvisno od reakcij v ofenzivnem delu. Želja po napredku gre v dobro smer.«

Jug: »Raje goli kot moje obrambe«

Odkar je vpeljal sistem 3-4-3 se je izboljšala obramba, vendar le takrat, kadar so zadnjo vrsto sestavljali Špiro Peričić, Nemanja Mitrović in Ilija Martinović. Ker je slednji zaradi poškodbe odsoten, je proti Kopru debitiral Žiga Obreht, ki se je pošteno lovil, kakor tudi celotna obramba. Znova bo kandidiral za nastop, saj bo Martinovič, tako Camoranesi, spet izven kadra.

Igramo sistem, ki je za Maribor nov. Gradimo novo zgodbo in nov način, kar potrebuje svoj čas. Sicer pa za vratarja ne spremeni, ali so zadaj trije, štirje ali peterica. Popolnoma isto je.

»Igramo sistem, ki je za Maribor nov. Gradimo novo zgodbo in nov način, kar potrebuje svoj čas. Sicer pa za vratarja ne spremeni, ali so zadaj trije, štirje ali peterica. Popolnoma isto je,« je o stanju obrambe govoril Ažbe Jug, ki je takoj po prihodu prevzel mesto prvega vratarja. Doslej je edini letos stal v golu Maribora. »Igramo kot ekipa in tako se tudi branimo. Z veseljem bi kako svojo obrambo zamenjal za gol v zadnjih minutah. Vsaka ničla v obrambi prinese samozavest ekipi, kar smo tudi vedeli. Na koncu je pomembno, da damo enega več in odnesemo tri točke.«

Šimundža ima predvsem dobro ekipo

Maribor se je veselil visokega ritma tekem, ki bo po tekmi z Muro v ponedeljek še prinesel gostovanje pri Aluminiju. Prav to bi morala biti prednost, vendar ni zaman spomniti, da se je Camoranesi strinjal, ne prvič, da je (pre)pozno izkoristil širino klopi.

Šimundža je ustvaril dobro ekipo, ni le Maribor imel težav z Muro, tudi drugi so jih imeli. Zame je to ekipa s stanovitnim nivojem igre, gre za nevarno moštvo, ki je na vsaki tekmi sposobno doseči visok nivo. Ne bi govori o posameznikih, njihova kvaliteta sta moštvenost in disciplina v igri.

Obenem pa je veliko moč razbrati tudi iz njegove ocene Mure. »Šimundža je ustvaril dobro ekipo, ni le Maribor imel težav z Muro, tudi drugi so jih imeli. Zame je to ekipa s stanovitnim nivojem igre, gre za nevarno moštvo, ki je na vsaki tekmi sposobno doseči visok nivo. Ne bi govori o posameznikih, njihova kvaliteta sta moštvenost in disciplina v igri.«

 

Tabor prvi

Za Camoranesija so od vodstva Tabora večje presenečenej Maribor, Mura, Olimpija in Celje. Ni mu bilo treba razložiti, zakaj. Lestvica očitno pove vse. Ni toliko Tabor napredoval, kolikor je četverica nazadovala.

9. krog: Mura – Maribor

  • Dvoboji Maribora in Mure so praviloma precej izenačeni. Od osmih tekem se je kar petkrat končalo z remijem. Maribor je doslej na Fazaneriji enkrat že zmagal, medtem ko Mura v Ljudskem vrtu še ni slavila.
  • Mura je po zelo uspešnem začetku sezone padla v rezultatsko krizo. Po dveh porazih v prvenstvu z Bravom in Aluminijem je povrhu kot branilka naslova izpadla v pokalu proti ptujski Dravi. V nedeljo so remizirali pri Domžalah in predali prvo mesto Taboru.
  • Sodil bo Dragoslav Perić (Kranj).
  • Tekma se prične danes ob 17.30. Prenos bo na TV Slovenija 2.